145-годишнитата от обира на орханийската хазна при Арабаконак стана повод за днешната среща-разговор в Исторически музей Ботевград, в която взеха участие двама актьори от новия български игрален филм „Възвишение”, създаден по романа със същото име на писателя Милен Русков. Това са Владимир Михайлов в ролята на Симо Влаха и Веселин Анчев в ролята на Велчо Шунтов. 


Сред гостите в залата бяха Кети Шунтова - наследничка на Велчо Шунтов, Цеца Христова – потомка на Недко Даков – /Комитата/, и Стефка Граматикова, родственичка на Божко Божилов. В хода на срещата те разказаха спомени, съхранени от родовете им, за предците си. 


Срещата откри директорът на музея Рени Лазарова. Тя поздрави присъстващите с днешния официален празник – Ден на Независимостта на България, след което насочи вниманието им към историческото събитието, станало 36-години по-рано на същата дата. 


„Само трийсет и шест години по-рано на същата дата в нашия край местни членове на орханийския революционен комитет правят своята малка крачка към голямата свобода и независимост!  На 22 септември 1872г. в прохода Арабаконак ,чета, начело с Димитър Общи, извършва обир на Орханийската хазна. Да, за нас, историците, този акт е обект на противоречиви оценки, но за  участниците в революционното движение  и техните потомци това е оправдано и нужно действие! 


Въпреки последиците, сам по себе си, обирът има огромно значение, като първата организирана, въоръжена акция на българското население срещу османската власт. В показанията  си членовете на орханийския революционен  комитет Марин Николов, Божил Генчев Божков и Велчо Шунтов казват, че са били хората, които оказват помощ на четата на Димитър Общи, а не вземат участие в самия него.  По-късно, заловени от властите, те са осъдени и заточени в Диарберкир”,  каза във встъплението си директорът на музея. Рени Лазарова даде думата на актьорите. Те, от своя страна, благодариха за поканата и изразиха задоволството си от начина, по който е организирано събитието.


За филма „Възвишение” актьорът Веселин Анчев каза: „Трябва да си дадем сметка, че филмът по романа на Милен Русков не е абсолютно исторически достоверен, ние не правим документален филм. Той все пак има художествен облик. Вие ще имате възможност, след премиерата на 10 ноември, да го гледате и сами да прецените как сме се справили. Изключително удоволствие за мен е да участвам в този филм. До този момент не си бях давал сметка какъв живот са водели тези хора и как буквално те са давали живота си за свободата на България.“. 


„Изключително удоволствие е за мен да съм тук, сред вас, на този ден, на мястото, откъдето е тръгнало това събитие – обирът на турската хазна при Арабаконак. Също така съм много притеснен и развълнуван от факта, че съм сред живи наследници на героя, когото пресъздавам във филма”, сподели още актьорът, на когото е поверена ролята на Велчо Шунтов. 


„Благодарим Ви за поканата. Изключително ми е интересно да чуя спомените и разказите на преките наследници на участниците в събитията на Арабаконак. Много се радвам, че сте организирали това честване по този начин. Хубаво е да си спомняме за тези събития и да ги отбелязваме подобаващо”, допълни Владимир Михайлов


Успех на филма пожела Гетко Гечев - преподавател по история в езиковата гимназия в Правец.  „Наех се да изследвам образа на Димитър Общи след много години размисли. Имам един въпрос - знаете ли защо навсякъде го представят като висок и слаб човек, та той е бил точно обратното – едър набит... Вече е свършен факт, но да Ви кажа, той е можел да пее чудесно. Нека се знае!”, каза историкът.