С настъпването на есента прелетните птици отлитат на юг.


На необичайна картина бяха свидетели тази сутрин живеещите в центъра на Етрополе.
Стотици лястовици накацаха рано сутринта върху северната страна  на западната фасадата на блок „27-ми ноември”. Необикновеното, за нас хората „събитие”, продължава и в момента. Само дето постепенно намалява техния брой.
Тъй като в целия район не е възможно да пребивават през лятото толкова много птици, предполагаме, че Етрополе е една от междинните спирки на идващите от север ята.


Нещо повече за миграцията на тези птици:
В ранния септември лястовиците са готвят за есенната миграция - летят наоколо, неуморно ловят насекоми и често се събират по жиците.
Повечето птици отлитат на юг през септември, заедно с първите люпила малки, но някои остават и през октомври.
Пътят до африканските зимни квартири отнема на птиците  около шест седмици. Лястовиците от различните части на Европа летят към Африка по различни въздушни пътища. Повечето от нашите птици прелитат над Гърция и Западна Турция, пресичат Средиземно море и по долината на р. Нил и през Сахара продължават на юг, някои чак до Южна Африка.
Лястовиците мигрират през деня, летейки сравнително ниско, а нощем почиват на големи ята върху тръстиките в блатата, по традиционни за тях места за почивка. Тъй като се хранят с летящи насекоми, не е необходимо да трупат запаси от мазнини преди път, а си набавят храната по пътя. Въпреки това много от тях загиват от глад.
Ако оцелеят, могат да живеят до 16 г.