Нашата съгражданка Малинка Цветокова представи своята трета стихосбирка, озаглавена „Страх”, в Посолството на Република България в испанската столица – Мадрид.  Гост на събитието бе лично посланика на България в Кралството – Иван Кондов. Сред публиката бяха още организаторът на проявата – Виолина Петкова – културно аташе в Посолството, служители на дипломатическата мисия, писатели, преводачи, учители от пет български асоциации, адвокати.


Стихосбирката бе представена на български и испански език, а илюстрациите към нея – дело на художничката Цветелина Атанасова – също от Ботевград, служеха като фон. 


Публикация за събитието излезе на сайта на Външно министерство. В нея се каза: 


Презентация на стихосбирката „Страх” (2016) на българската поетеса Малинка Цветкова, живуща от десетилетие в Испания, се състоя в Посолството на Република България в Испания. „Страх” е издадена на три езика: български, испански и каталунски, а авторката е носител на многобройни награди за поезия и кратък разказ, присъдени в България, Испания, Аржентина и Еквадор. Малинка Цветкова бе представена от завеждащ културната служба на посолството, а анализ на нейното творчество направи специален гост от България - Мария Пачкова, преводач, журналист и добре познато име на всички български читатели и любители на испанската и латиноамериканската литература. Допълнителен акцент и атмосфера на проявата придаде малката изложба от илюстрациите на стихосбирката "Страх" - дело на художничката Цветелина Атанасова.


Поетичните четения бяха последвани от дискусия за посланията на поезията, за  ролята й в нашето ежедневие, за безценния принос на преводачите и трудностите да предизвикаш интерес към българските автори и творбите им – почти напълно непознати на испанския книжен пазар. Участниците в презентацията и представителите на българската общност в Мадрид, след които учители, писатели, преводачи, адвокати, представители на няколко български асоциации и други испански и български гости, се включиха със свои въпроси и мнения. На събитието присъства и посланик Кондов, който поднесе поздравленията си на авторката.


В заключение, завеждащ културната служба на посолството отбеляза, че една от целите на събитието е интересуващите се от писане и литература българи в Испания да установят контакт помежду си. Насърчи присъстващите да обединят усилията си в бъдеще с цел формиране на клуб на приятели на книгата и провеждане на повече подобни прояви.