Община Ботевград днес получи подарък – мотопед. Той й бе предоставен от две млади пътешественички от Франция – 22-годишната Йоко и 30-годишната Жули. Пред наш репортер те споделиха, че „загубили” другия мотопед в България, като не уточниха кога и при какви обстоятелство е станало това. Възможно е превозното средство да е станало обект на кражба, но от любезност чужденките да не желаят да дадат гласност на случая. 


Момичетата не могат да пътуват с един мотопед. Затова вземат решение да се отбият в най-близкия град, до който се намират, и да дарят мотопеда на общината, а тя, от своя страна, да го използва както намери за добре.  От Ботевград те поемат на автостоп към София. Там ще решават с какво превозно средство да продължат пътуването си до следващите дестинации – Турция, Грузия, Армения, Иран, а след това през Испания отново във Франция. 


Техният маршрут е преминал през Италия, Словения, Унгария, Сърбия, Румъния, България, споделиха още пътешественичките. Те разказаха, че са удовлетворени от предприетото пътуване, защото то ги среща с нови интересни хора от различни държави, запознава ги с тяхната култура, традиции и природа. 


Йоко и Жули се занимават с дърворезба. Двете преминават курс на обучение по този занаят. Оттам тръгва и тяхното познанство.