Всяко домашно куче задължително трябва да бъде регистрирано, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност. За притежаването на куче ежегодно се плаща и такса по Закона за местните данъци и такси.


За тази година около 20-тина ботевградчани са платили такса за притежаваните от тях кучета, показва справка в общината. Това е и една от прчините да започне проверка за регистрацията на домашните кучета. От общината призовават стопаните да носят паспорта на кучето, когато го извеждат на разходка.


„Броят на безстопанствените кучета в Ботевград се е увеличил” – категорична е екологът на общината Ева Нишева. Тя заяви, че една част са дворни кучета, които са живели във вилите в Зелин и след  като стопаните са си заминали за София, кучетата са оставени на улицата. Друга част са  докарани от други селища.


„Призоваваме всеки, който има информация или е станал свидетел на изхвърляне на кучета от автомобили, да сигнализира в общината” – заяви Ева Нишева. Днес се проведе дискусия по темата за безстопанствените кучета и овладяване на популацията им.


Присъстващите няколко граждани категорично заявиха, че в Ботевград трябва да има приют, в който да се настаняват агресивни или болни кучета. Общинският съветник д-р Илин Черняшки заяви, че общината започна процедура по придобиване на терен, в който ще бъде изграден приют. „Той обаче няма да реши проблема, ако стопапаните не проявят отговорност да не изоставят животните си, както и да ги кастрират, ако не могат да се грижат за потомство" - заяви ветеринарният лекар.


Община Ботевград започва кампания, в която ще чипира 50 дворни кучета, кучета-пазачи на складове, фирми и др.  Чиповете се предоставят от общината, а д-р Черняшки ще извърши безплатно манипулацията по поставянето им.