В Ботевград днес се проведе втора работна среща за сътрудничество в областта на туризма. В нея взеха участие представители на общините Своге, Етрополе, Мездра, Горна Малина и, разбира се, на общината – домакин на събитието. Срещата премина по предварително обявен дневен ред. В началото бе представен туристически интернет портал на община Своге. Неговите създатели споделиха, че предвиждат някои нововъведения в него. Така например желаещите да бъдат известявани за предстоящи туристически събития, ще имат възможност да се абонират за информационен бюлетин.   


Всички присъстващи бяха на мнение, че сайтът е добре структуриран и съдържанието в него е леснодостъпно. По време на разговора стана ясно, че община Ботевград е сключила договор за разработка на подобен туристически портал, който ще бъде готов до края на тази година. Той е възложен на авторите, изготвили платформата на община Своге.  


Участниците в работната среща се обединиха около идеята да бъде разработен и регионален уеб портал за туризъм. Според кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, общата платформа би  трябвало да препраща към отделни общински туристическите сайтове, които да с идентична структура по отношение на намирането на информация. 


В рамките на срещата бяха представени добри практики, които подпомагат развитието на туризма в отделните населени места. Акцентът бе поставен върху фестивали, местни празници и други атрактивни събития, чрез които общините се стремят да популяризират своите традиции, природни, исторически и културни забележителности и да привлекат повече туристи. 


Обсъдена бе и възможността съседните общини да работят за създаването на общ туристически продукт. Присъстващите изразиха готовност да участват в разработването на такъв проект. Те ще направят своите конкретни предложения в анкета, подготвена от модераторите на срещата – гл. ас. Д-р Десислава Алексова – преподавател по международен туризъм в МВБУ и гл. ас. д-р Стефания Темелкова – преподавател по връзки с обществеността, реклама и бизнес комуникации в НБУ. И двете са в екипа от експерти, който актуализира съществуващата стратегия за развитие на туризма в Община Ботевград. Резултатите от проучването ще бъдат анализирани и оповестени на по-късен етап. 


Зам.-кметът Борис Борисов насочи вниманието към един много важен момент - през следващата година ще бъдат отворени мерки, свързани с туризма. „Ще се радваме да обсъждаме съвместни идеи, с които ще можем да кандидатстваме за финансиране, тъй като общините имат ограничен ресурс за развитие на туризма”, посочи той.   


На финала на срещата кметът Иван Гавалюгов подчерта, че община Ботевград разполага с нужния административен капацитет за осъществяване на различни прояви в областта на туризма, а що се отнася до добрите намерения, съгласието и подкрепата на общинското ръководство – те са налице, което ще доведе до общи ползи за всички участващи общини.  


„Нека нещата действително продължат с конкретика. Инициативата за момента и готовността ние да организираме подобни срещи и да бъдем нещо като свързващо звено – приемам, но при всички положения ще се радвам, ако и друга община пожелае да се включи също така активно”, обобщи Иван Гавалюгов.