„Да спрем машината за неравенство!“ е гражданската инициатива за преразпределяне на данъчната тежест в България. Организацията днес проведе кампания на площад „Саранск“ в Ботевград. Гражданите имаха възможност да подкрепят национална подписка с искане за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС за основни и детски храни, вода, базови медикаменти, учебници и книги.


Инициативата в Ботевград бе подкрепена и от Константин Проданов - лидер на политическа партия АБВ. „Това е гражданска инициатива. Държа да подчертая – не е партийна. Ние, като политическа формация, я подкрепяме. Зад нея стоят и други партии, граждански организации и изявени интелектуалци. Тази инициатива поставя две основни искания. На първо място - да се коригира една крещяща несправедливост, която беше въведена преди 10 години с приемането на плоския данък в България. Ние искаме да бъде възстановен необлагаемият минимум. Второто основно искане е да бъдат въведени по-ниски ДДС ставки за базисни храни и медикаменти, вода, книги и учебници, както и бебешки храни.“ - коментира Константин Проданов.


„Механизмът, чрез който гражданската инициатива си поставя задача да изпълни тези две нейни основни искания, е национална подписка. Нямаме горна граница на броя събрани подписи. Колкото повече – толкова по-добре. В края на октомври ще внесем събраните подписи в парламента, когато ще се разглежда бюджетът за следващата година. Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да го направи както на хартия, така и онлайн в интернет на адрес http://spravedliva.bg. – обясни лидерът на АБВ. -Ако едно е сигурно за десет години плосък данък, то е че „позитивите“ с които ни беше „продаден“ не са се материализирали нито в чуждите инвестиции, нито в растежа на икономиката, нито във високата данъчна събираемост. В замяна на това сме най-бедното, най-бързо умиращото и най-неравнопоставеното общество в Европа. И това трябва да се коригира“ –допълни Константин Проданов.