Според предварително уточнената програма, днес 24 октомври, точно в 15:00 часа, иконата „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ беше внесена за поклонение в Етрополския храм „Свети Архангел Михаил“ . Придружаваха я Н.в.пр. Ловчаският митрополит Григорий,  служители в Ловчанската митрополия и местни свещеници. След тях в храма влязоха и много граждани.
След като я настаниха на подходящо място,  Н.в.пр. митрополит Григорий напомни накратко нейната история.
За нашите читатели, които не бяха в храма, я пресъздаваме в резюме:


„В главната църква „Рождество Богородично“ на Рилския манастир се съхранява иконата „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/. В историята тази икона е останала като чудотворна, тя помага при изцеление на различни болести. Иконата е изпълнена в иконографския тип Одигитрия. Около централния образ са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. В горната й част има надпис „Одигитрия“ (Пътеводителка).
Има основания да се счита, че старинната чудотворна икона първоначално е била собственост на знатна фамилия.
Старо предание уверява, че е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка“, жена на султан Мурад І (1319-1389г.). Така иконата добива и историческо значение, свързва се с българската народна съдба.
Според друго предание, иконата е дарена от византийският император Мануил I Комнин през 12 век. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със Своята милост, като я пази и дари с победи.
При един поход през 1173 г. императорът минавал през Средец. Той се разболял,  помолил се в близкия храм „Св. Георги Победоносец”, където били мощите на Св. Иван Рилски. Когато императорът се изцелил дарил иконата, за да може тя винаги да съпровожда мощите на светеца.
Хора от различна вяра изминават пътя до Рилския манастир, за да търсят изцеление при иконата на Божията майка.
Спасява и днес тези, които вярват в Бога и Божията майка.”


Желаещите да се поклонят и помолят пред Светата икона, могат да го направят днес до 17.00 часа, след което ще бъде отслужена Вечерня.
Утре, 25 октомври, сутринта от 08:00 часа Н.в.пр. Ловчаският митрополит Гавриил ще отслужи Света литургия.
В 14.00 часа  Иконата ще „отпътува” за Ботевград.