На 16 ноември 2017 г. от 17.30 часа в Исторически музей - Правец ще бъде открита гостуваща изложба под надслов „Алкохол и амбалаж”. Тя е първата от находчивите и изключително интересни тематични изложби на Историческия музей в Горна Оряховица, представени пред публика през последните години и включени в поредицата „Пороците”. Другите две експозиции от същата поредица са „Тютюн, енфие & сие”  и „Захар, кафе & сие“, съобщи Татяна Борисова – директор на музея в Правец.  


Изложбата „Алкохол и амбалаж” е гостувала в музеите в Исперих и Етрополе в Етнографските музеи в Пловдив и Силистра и др. От 16 ноември 2017 г. до 31.01.2018 г. ще бъде експонирана в Исторически музей - Правец. Създадена е по инициатива и с активното съдействие на музейните специалисти от Горна Оряховица, но включва, освен експонати на музея, и такива от частни сбирки. 


Колекцията проследява развитието на стъкления амбалаж от края на XIX и началото на XX век и показва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети, някои от които са изработени с изключителна естетика. Специално внимание е отделено на най-популярния амбалаж за спиртни напитки, използван в България през първата половина на XX в., а винените и бирени бутилки са като визитна картичка на градовете, производители на шишетата. Показани са интересни бутилки за сода и лимонада, стари сифони за газирани напитки, специфичен кръчмарски инвентар. Освен шишета изложбата включва и голям брой черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край.


Изложбата представя малко показвани в музеите експонати, свързани с материалната и духовна култура на българина. Кръчмата в миналото е място за социален живот, а както знаем алкохолът сближава. Разбира се, когато се консумира с удоволствие и мярка.


Заповядайте в Исторически музей Правец!