С решение от 13.12.2017г. Софийският апелативен съд е потвърдил присъдата на Окръжен съд - София, с която подсъдимите Дило Д. и Геомил Д. са осъдени за извършено от тях престъпление по чл. 199, ал.1, т.3 вр. чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 НК.


Делото е било образувано по внесен от Софийската окръжна прокуратура обвинителен акт. Пред първоинстанционния съд двамата обвиняеми са се признали за виновни и е било проведено съкратено съдебно следствие по реда на чл. 371, т.2 НПК. 


Съдът е признал подсъдимите за виновни и им определил наказание от по осем години „лишаване от свобода“, което е намалил с 1/3 при приложението на чл. 58а НК.


От събраните по делото доказателства се установява, че на Бъдни вечер (24.12.202015 г.) пострадалата С.Б. (на 75 години) била в дома си в местността „Бялата кал“, в землището Ботевград. Двамата подсъдими знаели, че жената живее сама и решили да я ограбят.


Вечерта на 24.12.2015г. те тръгнали с лек автомобил от с. Долна Малина, пристигнали в Ботевград, където оставали колата, след което се упътили пеш към дома на Б. Около 23 часа те разбили входната врата на къщата и нахлули вътре. Завързали ръцете й с конопено въже, притиснали я към земята и поискали пари. Геомил Д държал жената, а Дило Д. ровел из стаята. В два чувала били поставени лаптоп, газов пистолет, винтоверт, мобилни телефони и други вещи, всички на обща стойност 870 лв. Преди да си тръгнат, двамата мъже поставили на главата на жената блуза, като част от нея натъпкали в устата й.


След това подсъдимите отново пеша се придвижили до автомобила си, паркиран в гр. Ботевград и напуснали населеното място.


Пострадалата жена успяла да се отвърже и тръгнала боса през полето към помпената станция да потърси помощ. Подаден бил сигнал на телефон 112.


По време на досъдебното производство били намерени част от отнетите вещи на пострадалата и установено, че същите са били продадени от Дило Д. и Геомил Д. на различни граждани.


От заключението на назначената съдебно-медицинска експертиза е видно, че на С.Б. е била причинена гръдна травма – счупване на ребра вляво с плеврален излив в лявата гръдна половина – средна телесна повреда по смисъла на НК.


И двамата подсъдими са многократно осъждани. Съдът е приел, че извършеното от Дило Д. и Геомил Д. престъпление разкрива по-висока обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на грабеж. Този извод следва от предварителната подготовка за извършване на престъплението, нападението над самотно живееща възрастна жена, в нощта на голям християнски празник. Спрямо пострадалата била упражнена принуда с излишно висок интензитет и същата била оставена завързана, със запушена уста, което препятства в максимална степен възможността й да потърси помощ. 


Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред ВКС.