4 847 граждани са подали декларация за придобиване на лек автомобил в дирекция „Местни данъци и такси“ на община Ботевград през 2017 година. Всъщност данните са към 30 ноември, така че цифрата е още по-голяма. За същия период са подадени и 1 173 декларации за придобиване на други автомобили - товарни, специализирани и т.н.


Това означава, че всеки ден през миналата година в Ботевград са били декларирани по 16 автомобила.


Приходите на общината от данък върху МПС за м.г. са 850 000 лева, което е с 45 хиляди лева преизпълнение на предварителния план.


За сравнение данъкът, постъпил от облагане на недвижимите имоти е 750 000 лева. Най-голямо е преизпълнението в такса битови отпадъци. При прогноза 2 040 000 лева, в местната хазна са постъпили 2 238 000 лева, което е с почти 200 хиляди лева от предвиденото.


Дирекция „Местни данъци и такси“ предоставя и други услуги на гражданите. През миналата година са издадени 5 222 удостоверения за данъчна оценка, над 3 000 удостоверения за липса на задължения, на 230 граждани са отписани задължения по давност и т.н.


От миналата година дирекция „Местни данъци и такси“ работи с двама публични изпълнители. Те са образували 145 изпълнителни дела и са предприели предварителни обезпечителни мерки, което най-често се изразява със запор на сметки и заплати.


От края на миналата година дирекция „Местни данъци и такси“ работи и с Частен съдебен изпълнител /ЧСИ/. Той е образувал осем дела срещу длъжници на община Ботевград. Правомощията на ЧСИ са много по-големи от правата на публичния изпълнител, тъй като частният изпълнител освен възбрана върху имот, може да и разпродава запорираното имущество.