На 14 февруари от 17:30 часа в Исторически музей - Ботевград ще бъде открита гостуваща изложба под наслов „Алкохол и амбалаж”. Тя е първата от находчивите и изключително интересни тематични изложби на Историческия музей в Горна Оряховица, представени пред публика през последните години и включени в поредицата „Пороците”. 


Изложбата „Алкохол и амбалаж” е гостувала в музеите в Исперих, Правец и Етрополе, в Етнографските музеи в Пловдив, Силистра и др. Създадена е по инициатива и с активното съдействие на музейните специалисти от Горна Оряховица, но включва, освен експонати на музея, и такива от частни сбирки.


Колекцията проследява развитието на стъкления амбалаж от края на XIX и началото на XX век и показва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети, някои от които са изработени с изключителна естетика.


Специално внимание е отделено на най-популярния амбалаж за спиртни напитки, използван в България през първата половина на XX в., а винените и бирени бутилки са като визитна картичка на градовете, където са произведени шишетата. Показани са интересни бутилки за сода и лимонада, стари сифони за газирани напитки, специфичен кръчмарски инвентар. Освен шишета изложбата включва и голям брой черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край.


С гостуващата изложба "Алкохол и амбалаж" Исторически музей - Ботевград отбелязва празника на Свети Трифон на 14 февруари /стар стил/, когото почитаме като пазител на лозята.