Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че е започнала процедурата по отчуждаване на имоти и части от имоти-частна собственост за държавна нужда за изграждането на обект "Модернизация на участък от път Е-79 Мездра - Ботевград" от км 161-367 до км 194-164,89. 


Това гласи официално съобщение от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. През пролетта на тази година ще започне рехабилитацията на главен път Е-79 в 30-километровия участък между Ботевград и Мездра - това пък обяви през септември миналата година регионалният министър Николай Нанков на среща в МРРБ с областните управители от Северозапада. Тогава той каза, че пътят ще бъде разширен с по една лента в двете посоки и предстои отчуждаването на имоти, попадащи на територията на предвиденото разширение на трасето. Обещаното е факт и процедурата по отчуждаването започна. 


Стартът на процедурата по отчуждаването е даден на база решение на Министерския съвет, взето на 1 февруари. За разширяването на 30-километровото трасе е предвидено отчуждаване за държавна нужда на имоти, намиращи се в землищата на Ботевград и на селата Скравена, Новачене, Мездра и селата Люти дол, Типченица, Ребърково и Дърманци. 


Имотите са описани по вид, площ, местонахождение, размер на паричното обезщетение и собственици. Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаването им, са близо 355 хил. лв. и се осигуряват от Агенция „Пътна инфраструктура“. 


Отчуждаването е в ход, но дали ремонтът на пътя ще започне напролет, както министър Нанков обеща, предстои да видим.