Община Правец обяви празничната програма по повод Тодоровден – традиционен събор на град Правец. Празникът ще се проведе на 24 февруари /събота/. Той ще започне ще започне в 09:00ч. с празнична Aрхийерейска Света литургия в манастир “Св.Теодор Тирон”.


В 10:30ч. в Исторически музей - Правец ще бъдат открити две изложби. Едната - “Облеклото в Правешкия край – отражение на бита и духовността”, е свързана с традициите в региона. Другата е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и е озаглавена „Военни униформи, оръжие и боеприпаси от Руско-турската освободителна война 1877/78 г.”


Празничната програма на площад „Тодор Живков” е от 11.00 часа. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ще отслужи водосвет за здраве и благополучие. След това за жителите и гостите на Правец ще пее Николина Чакърдъкова. Редом до популярната изпълнителка ще танцуват и нейните танцьори от Неврокопски танцов ансамбъл.  


И на тазгодишния събор на Правец ще има кулинарна изложба-база с благотворителна цел. Тя се организира от Общинска администрация на Община Правец и Дневен център за възрастни хора с увреждания. Кампанията е подкрепена от редица фирми и организации. Тази година към тях се присъединява фирма „Сименс България”, която осъществява производствена дейност в Правец. Нейни представители ще участват в благотворителната проява с домашно приготвени ястия и ръчно изработени оригинални мартеници. 


Събраните средства от кулинарната-изложба базар ще се използват за възстановителни дейности на Руския паметник в местността „Бърдо” и прилежащото пространство около него, съобщава официалният сайт на Община Правец. 


Началният час е благотворителното събитие е 10:00.