Във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март /събота/, от Регионална здравна инспекция – София област предоставиха за читателите на botevgrad.com здравно-информационен материал, който публикуваме:  


По данни на Световната здравна организация през 2016 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Това са мигранти и хора, търсещи убежище, лица, употребяващи наркотици, проституиращи, възрастните хора, жените и децата, които са маргинализирани, лица от ромска общност и др. 


Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, заболяването продължава да бъде една от десетте причини, която води до смърт. По експертна оценка на Световната здравна организация, над 4 500 лица на ден загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу болестта.


Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи. 


В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Намаляването й се дължи на предприетите координирани  дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво и съвместните действия на Министерство на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.


Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. 


Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведат под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимен от страна на политици, кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори за прекратяване на туберкулозата. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в района, в който живеят и работят.