На 30 март 2018 година децата от трета подготвителна  група „Лакомото мече” в ДГ ”ЕДЕЛВАЙС” - град Етрополе, с госпожи Наталия Лакова и Дафинка Томова, представиха пред родители и гости празникът  „Лазаровден”.
Лазаровден! Дошъл от вековете, предаван на поколенията от майка на дъщеря, от баба на внучка, обичаят е едно богатство на земята ни. 
Радостен, закачлив, весел  и цветен, като самите лазарки, той  има една душа - народната, една сила – българската.
Всички  ние надникнахме в една българска къща, в която стопанката и нейните деца очакваха с трепет да дойдат лазарки. Малките артисти,  пожелаха на всички присъстващи да отворят порти за  да влезе Лазарица, да пошета по дворове, защото Лазаровден е празник на младостта и на пукналата пролет!
”На главите с лалета, лазарките пак шетат, песен звънка и ясна цяло село оглася”. Със своите звънливи гласчета, лазарките „стоплиха сърцата” на всички нас с красивите песни и стихове, посветени на празника, а стопанката ги „пръсна с жито, за да се напълни  хамбара с жито на есен”. Те пък от своя страна нарекоха множество пожелания, от които : „Както летят листенцата, тъй да са здрави децата и животните в тази къща”, „да се агнят агънца, да  роят пчелици”, „колкото пясък по морето, колкото звезди по небето, толкоз здраве на тез стопани”.
За финал на тържеството, децата изиграха лазарски танц, в който раздаваха усмивки и положителни емоции за всички нас.
Ако Лазаровден е празник на младостта, то следващите го Цветница, Великден и  Гергьовден идват заедно с надеждата на хората, че земята ще бъде щедра. Те идват и с упоителния мирис на люляка, с червеното на божура, със зелената свила на гори и поля.
Колективът на ДГ”Еделвайс” и децата от група”Лакомото мече” Ви пожелават весели празници, изпълнени с много здраве, късмет и повече поводи за усмивки.
Отворете сърцата си и се радвайте се на всичко добро и хубаво!
Текст и снимки: Наталия Димитрова