По повод 37-ата годишнина на музея и по покана на кмета на град Велико Търново - Даниел Панов, Исторически музей Правец взе участие в XV Международното туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” 2018 г. с експозиция под наслов „Подаръкът – акт на дипломация и международни отношения”. В изложбата са представени отделни експонати от изключително атрактивната и единствена по рода си колекция, включваща подаръци на Българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Голяма част от представените предмети в колекцията не са показвани досега. Те притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизност при представянето на детайлите могат да се видят за първи път. Експозицията предизвика завиден интерес сред официалните гости и представителите на форума. Изложбата бе посетена от гостите от различни общини и посолства в България - Бразилия, Палестина, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Азербайджан и Китайския културен център. Сред официалните гости бяха Любен Кънчев – зам.-министър на туризма, и градоначалникът на Велико Търново - Даниел Панов. 


В рамките на три дни - от 19 до 21 април  жителите и гостите на изложението имат възможност да разгледат уникалната колекция, както и да получат възможност да се запознаят с обектите на културен туризъм в Община Правец. 


Също по случай 37-ата годишнина от откриването на първата музейна експозиция, в ИМ - Правец ще бъде представена гостуваща изложба „Съкровището от Лесичево“ на Регионален исторически музей - Пазарджик. Съкровището е открито през 1977 г. в землището на с. Лесичово, Пазарджишка област, като предметите от находката са изработени от висока проба сребро, а някои от елементите са с позлата. Съкровището се отличава с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през ХVІІ-ХVІІІ в. 


Официалното откриване на изложбата ще бъде на 24 април (вторник) от 17:30 часа в ИМ – Правец. На събитието ще присъства директорът на РИМ - Пазарджик – Борис Хаджийски, който е и председател на сдружение „Българските музеи“, съобщават от Исторически музей – Правец. 


На последната снимка: експонати от изложбата „Съкровищата на Лесичево”