По повод 37-та годишнина от откриването на първата музейна експозиция, в ИМ - Правец ще бъде представена гостуваща изложба „Съкровището от Лесичево“ на РИМ - Пазарджик.


Съкровището е открито през 1977 г. в землището на с. Лесичово, Пазарджишка област, като предметите от находката са изработени от висока проба сребро, а някои от елементите са с позлата. Съкровището се отличава с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през османската епоха. Съкровището се състои от 13 накита, тасче, сребърен слитък и 5 сребърни мъниста. Предметите от находката са изработени от висока проба сребро, някои от елементите са с позлата.


Отличава се с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през османския период.


Украшенията са синтез на елементи на ислямското изкуство, готиката, Ренесанса, характерни за златарското изкуство през ХVІ-ХVІІ век. Най-силно е влиянието на късната готика през ХVІІ век, проникнало от Западна Европа чрез някои форми и декоративни похвати. Обогатено с ориенталски и западни мотиви, с високи художествени качества, съкровището е едно забележително произведение на изкуството, запазено до наше време.


Накитите в тази находка се явяват важен белег както на социалната и йерархическата структура, така и на пола и възрастта, на културната и религиозната принадлежност на човека.


Официалното откриване на изложбата ще бъде на 24 април (вторник) от 17:30 часа в ИМ - Правец, като специално за него ще дойде директорът на РИМ - Пазарджик – Борис Хаджийски, който е и председател на сдружение „Българските музеи“.


Заповядайте, добре сте дошли на празника!