От лявата страна още в началото на пътя от Етрополе за Бойковец  има паметна плоча, на която са изписани имената на дванадесет жертви на антифашистката съпротива в нашия край. Първите 9 от тях са избити на 2 май, а останалите 3 – на 9 май. В тази група е и една жена и детето й. Името на жената и до днес е останало не разкрито. Докарали са ги с камион, като шофьорът е осветявал с фаровете техния разстрел. 
Всички са от Ботевградския край - Разлив, Трудовец, Литаково и Правешка Лъкавица. Костите им са пренесени по родните им места.
За пореден път днес беше почетена тяхната памет и поднесени свежи цветя пред мемориалния паметник. Тук бяха членове на ръководствата на БАС в Ботевград, Трудовец и Етрополе.
Възпоменанието откри председателят на ОбС на БСП в Етрополе Чавдар Крачунов. Прочувствено слово за събитията отреди 74 години прочете Георги Германски от ОбС на БАС в Ботевград.
След което с едноминутно мълчание беше почетена паметта на избитите.
Букети цветя бяха положени от името на Общинските съвети на БСП в Етрополе и Ботевград, от ръководствата на БАС в Ботевград, Етрополе и Трудовец. Цветята от името на ОбС  на БСП положи председателят на младежката организация Лъчезар Лазаров. 
Надвесена над лобното им място и днес гората закрилница в Етрополския Балкан пази жестокия спомен за загиналите в антифашисткото борба от Ботевградския край.