Две книги на Димитър Петканов - „Венец на славата“ и „Лето господне“ - втора част, бяха представени тази вечер в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград. Гости на проявата бяха Димитър Кършев - внук на Димитър Петканов и Румен Папратилов - представител на издателство „Нов човек“, издател на книгите.


Събитието откри директорът на музея – Рени Лазарова, която даде думата на Теодора Недялкова и Цветелина Пенева от Младежка театрална формация „Карнавал“. Те представиха стихове от книгата на Петканов „Слънчеви сонети“. След това Десислава Иванова – екскурзовод в историческия музей, сподели свои размисли и впечатления от на Петканов. 


„... Когато за пръв път разтворих кориците на излязлото от печат от издателство „Нов човек“ през 2016г. „Лето Господне“ януари-март, бях изумена от смиреното служене на православието на един изключително ерудиран и талантлив автор. Богатата му култура се оглеждаше в преклонението пред живелите преди нас светци, закрилящи дните ни, подкрепяйки ни по трудния път на човечността и скромността, така характерни за живота и делата на свещеника Димитър Петканов. Житията на светците са предадени в над 1 200 стихотворения. Изданията са разделени по тримесечия. След първата част, очаквах с нетърпение втория откъс от 4 томника, обхващащ месеците април-юни, в който откривам имена, жития и чудесни авторски стихове даващи надежда на отчаяните, вяра на тези, които мислят че безвъзвратно са я изгубили и идеята за една по-различна от земната, по-чиста и свята любов. Стиховете са като молитва за всеки ден от годината. Те напътстват, помагат, подкрепят. Дават ни възможност да преоткрием в дълбините на душата  човешката си доброта, състрадателност и обич. Написани са така, че да пробудят интереса  и на  хората от моето поколение, които не са учили религия, не познават православните канони и не са така ревностно служещи в храма.


Една от последните му книги е есеистичният сборник „Венец на славата“, за който също настъпи моментът след десетилетия (от 1959 г. до днес) да бъде отпечатан. Бих го нарекла учебник по православие. Тук  Димитър Петканов не се подписва с псевдонима си Тополин. Присъства с даденото му от поп Никола, неговия баща име. Есетата са квитестенция на целия жизнен път и опит на свещеника. В тях можем да намерим търсени отговори на вечни философски проблеми, както и на конкретни въпроси от духовното ни изграждане като личности. „Венец на славата“ е заглавие, подбрано не случайно, то обединява в себе си всичко казано, помислено, преживяно в името на едничкия триединен Бог.“ – каза пред събралите се ценители Иванова. 


Един неспирен диалог в търсене на Бог – това е  творчеството на наричащия себе си Тополин, скромен и самоотвержен, талантлив и последователен в православната си християнска вяра.


Книгите на Димитър Петканов могат да са чудесен подарък за всеки от нас в непрестанното ни, ежедневно търсене на пътя към щастието. Един съвет на мъдър приятел, искрен и човечен, който ни очаква… 


Роден в Каваклия през 1886г. Споменът за родното село, което като хиляди българи е принуден да напусне през 1913г. дава и име на неговия творчески псевдоним Тополин (топола-кавак). Учи в Цариградската семинария, което до голяма степен определя неговия мироглед. 1915-1918г. съдбата му го отвежда и на фронта на Първата световна война. Битката е не само за родната земя, но и за православието, на което ставрофорен свещеноиконом посвещава живота  и творчеството си.