Движението на ТИР-ове покрай Врачеш ще продължи до края на тази година. Причината е, че по АМ „Хемус” има сериозни повреди по пътни съоръжения – мостове, по които, докато не се ремонтират, е недопустимо да преминават тежкотоварни превозни средства. Това каза представителят на Агенция „Пътна инфраструктура” – Валентин Василев, на среща с жителите на Врачеш тази вечер. Тя бе организира по тяхна инициатива заради сериозните пътни инциденти и постоянната опасност от възникване на такива. Хората се оплакват, че шофьорите, преминавайки покрай селото, карат с много висока скорост, което е основателен повод за безпокойство.

На въпрос на жител на селото, Валентин Василев отговори, че мостът до входа и изхода на село Врачеш е достатъчно устойчив, въпреки че има повърхностни пукнатини по асфалтовата настилка. Той съобщи, че от три години има проект за основен ремонт на стария път Ботевград – Витиня, но не се изпълнява поради това, че в последните години постоянно се правят ремонти по магистралата и движението, което се отбива при аварийни ситуации, не може да се осъществи от друго място.

„Проблемът е, че всичкият този товарен поток не се съобразява с това, че преминава покрай населено място. Да, няма знаци, защото организацията на движение на този път, откакто е направен, е такава – има знак „стоп” само за излизащите от Врачеш”, обясни представителят на АПИ. Г-н Василев съобщи на присъстващите, че е разговаряно с ръководството на Община Ботевград да се създаде комисия, която ще предпише намаляване на скоростта с конкретни знаци в района на базата срещу ВЕЦ-а.

Според жители на Врачеш проблемът може да се реши, ако в този участък по-често има засилен превантивен пътен контрол.