Акцията по спасяване на четириногото бе осъществена в неделя – 24 юни. В нея участваха служител на дирекция „Сигурност и обществен ред” към Община Ботевград  - Анелия Виткова, която е и природозащитник, нашият съгражданин Любомир Чирилков, отзовал се с готовност на нейния апел за оказване на доброволна помощ, отправен в социалната мрежа „Фейсбук”, и Явор Иванов от Скравена, подал сигнала за бедстващото куче.  


Иванов споделил, че от дни близо до моста в кв. „Паланката” се чувало жално скимтене, но тъй като животинчето било под съоръжението, потърсил помощ за изваждането му оттам. Обърнал се към хора от селото, но никой не се наел да помогне. Затова сигнализирал в дирекцията. Мъжът истински се зарадвал, когато видял двамата доброволци. 


Веднага след като дежурството й приключило, Анелия Виткова се отправила към мястото. Както обещал, в спасителна акцията се включил и Любомир Чирилков. Именно той се спуснал под моста да извади кучето. Сложил го в торба, която била издърпана от помощниците му. След това Анелия и Явор издърпали и Любомир. 


Кучето е женско, младо, било с каишка,  което означава, че  е имало собственик. Възможно е да се е изгубило, но е напълно възможно да е било изхвърлено.   


„Усетихме живота в нея, едва когато я извадихме на слънце”, пише в поста си във Фейсбук Анелия Виткова.


След спасителната акция, грижите за кучето временно е поел мъжът, подал сигнала. Той няма възможност да го задържи, тъй като вече има домашен любимец. Така че на един по-късен етап, ще се търси осиновител на спасеното животинче.