За втора поредна година на Исторически музей – Етрополе гостува Исторически музей – Горна Оряховица. Атрактивна и нестандартна, сладко-горчива и опияняваща изложбата „Захар, кафе & сие” бе открита на 28 юни от 11:00 часа в Историческия музей – Етрополе като част от празничната програма на община Етрополе по повод празника на града - Петровден.


След изложбата „Алкохол & Амбалаж“ от миналата година, това е втората изложба от популярната поредица „Пороците”, която гостува на етрополци.
Гости на откриването бяха г-жа Росица Иванова – началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм” към община Етрополе, приятели и почитатели на музея.
С ароматно кафе бяха посрещнати всички присъстващи, а колегите от Горна Оряховица бяха приятно изненадани с песента „Чаша кафе” на Антон Радичев.
Изложбата „Захар, кафе & сие“, представена от директора на Исторически музей – Горна Оряховица - г-н Пламен Мадемов, проследява историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Изложбата включва оригинални експонати, притежание на известни личности от региона, архивни фотографии, реклами със „сладко-горчиви“ послания. Събрани са десетки експонати, свързани с производство, опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители: „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др. Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото.
Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, свързани с мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.
Експозицията с един различен поглед ни показва, че всеки порок гали окото или вкуса ни, завладява ни неусетно и постепенно ни превръща в свои пленници, но всеки може да избере дали да му се поддаде.
Изложбата може да бъде видяна в Исторически музей - Етрополе до края на месец септември.
Заповядайте!


Източник: Историческия музей в Етрополе