Честите спирания на тока в село Врачеш станаха причина жителите на селото да се вдигнат на протест срещу ЧЕЗ. Десетки излязоха пред  кметството, докато в сградата се провеждаше среща, на която присъстват зам.-кметът на Ботевград Борис Борисов, кметът на селото Марин Бончовски, общински съветници, представители на сдружение "За Врачеш" и на ЧЕЗ – Васил Василев – директор на дирекция „Експлоатация”, Величко Атанасов – отговаря за експлоатацията на София област и Свилен Пешев – мениджър на активите. 


Служителите на компанията уведомиха останалите участниците в срещата какви мерки са изпълнени към момента за подобряване на електрозахранването на селото. По думи на Васил Василев, от първата среща, която се проведе на 15 юни, до 27 юни, не е имало нито едно прекъсване на тока във Врачеш. На 27 юни е имало едно, като причината за него е пожар в трафопост ТКЗС – Врачеш. Това съоръжение не е собственост на ЧЕЗ Разпределение. Тече процедура по изкупуване му, която предстои да бъде финализирана. Тогава ЧЕЗ ще поемат ангажимент да го приведат в перфектно техническо състояние. „На този етап не можем да инвестираме средства в трафопоста, тъй като не е наша собственост. Можем само да направим предписания към собственика как трябва да го стопанисва. Ако той не изпълни тези правила, ние сме длъжни да изключим трафопоста от мрежата, както направихме, но по молба на г-н Бончовски, който ни обясни, че стопански потребителите са останали без ток, ние отново го възстановихме, като за целта избрахме период, в който ще бъдат засегнати най-малък брой клиенти – 4 ч. сутринта. Електрозахранването е възстановено след 40 минути”, обясни Васил Василев. 


От две седмици насам извод средно напрежение захранва само и единствено село Врачеш. От него са отрязани всички останали обекти, като тежкия участък в посока тунелите по АМ „Хемус”, участъка през Литаково по посока Новачене и други. 


Подменен е стар кабел към бъчварския цех, като все още има довършителни работи. Със модерна техника – ултразвукови устройства и термовизионна камера, са проверени всички електрически съоръжения на територията на Врачеш и околностите. Изготвен е доклад за съществуващите нередности. Част от тях са отстранени без изключване на напрежението, което е в разрез с правилата за безопасна работа. Започнало е прочистване на просеки около електропровода. Това обясни Величко Атанасов. Той информира още присъстващите, че от днес е назначен зам.-ръководител на района, който е от Врачеш. Едно от неговите задължения ще бъде да разлепва съобщения на определените места, чрез които хората ще бъдат уведомявани за предстоящи планови прекъсвания.  


Проблем за качеството на доставяната електроенергия са незаконните присъединявания и манипулациите на електромери, които често водят и до прекъсване на електрозахранването. От началото на годината дружеството е регистрирало 30 кражби на ток, като само във вчерашния ден са установени два случая на незаконни присъединявания. Компанията ще продължи с регулярните проверки за кражби на електроенергия в селото. 


До края на август ще приключат всички планирани мероприятията за подобряване качеството на електрозахранването на Врачеш, гарантират от ЧЕЗ. Васил Василев подчерта, че ремонтите по мрежата ще се извършват с прекъсване на ел.захранването за определен период от време, като обществеността ще бъде предварително информирана чрез местните медии.  


По време на срещата бе зададен въпрос какво е установено при проверката на МВЕЦ-а. От ЧЕЗ бяха категорични, че работата на водноелектрическата централа не оказва влияние върху ел.захранването на селото. Жители на Врачеш обаче бяха категорични, че това не отговаря на истината. Според тях проблемите с тока започнали, след като МВЕЦ-ът бил въведен в експлоатация.


На финала на срещата кметът на Врачеш Марин Бончовски предложи представителите на ЧЕЗ ежемесечно, на такива срещи, да информират обществеността докъде е стигнала работата по изпълнение на планираните мерки за подобряване качеството на електроснабдяването в селото.  


Зам.-кметът Борис Борисов обърна внимание на служителите на ЧЕЗ, че трябва да се проследи ситуацията с електрозахранването в Литаково и Скравена, тъй като жителите на тези села също се оплакват от често спиране на тока.    


Общинският съветник Милчо Владимиров поиска от представителите на ЧЕЗ  на следващата среща да представят информация какви инвестиции е направила компанията през последните пет години на територията на цялата община.