Възпитаничката на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” Ивет Георгиева Йотова е класирана на второ място в Националния конкурс-викторина, посветен на 33-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”, 2018 г., за ученически текстове, рисунки и мултимедия. Тя спечели призовото място във втора възрастова група с есе по една от зададените теми – „Таньо войвода през призмата на съвременния и модерен свят”.  Освен грамота, Ивет ще получи и парична награда. 


Инициативата за конкурса е на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” – София и клуб „Родолюбие” при ОУ „Св. Климент Охридски”  - гр. Попово. Тя се реализира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и регионалните управления по образование в страната. 


Основните цели на конкурса са: Да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност и любов към Родината и уважението към другия; Да се създадат условия за развитие на потребности, интереси и нагласи за учене и самоусъвършенстване при изразяване и отстояване на активна жизнена и гражданска позиция.


Списъкът с лауреатите е публикуван на страницата на дружество „Родно Лудогорие”. 


Ученичката от местната гимназия е носител на награди и от други литературни надпревари на национално ниво: „Изкуството е сцена, която размива всички различия. Приносът на българските евреи в културата на страната”; „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена”; „Любовта и свободата”. 


Ивет притежава сертификат, който й е присъден за отлично представяне в Националния конкурс за ученическо есе на тема „Моята крачка към по-доброто утре”, организиран от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов.  Това отличие й дава право да бъде приета за студент във висшето учебно заведение по първа избрана от нея специалност и форма на обучение. 


За участието си в конкурс на тема „Бъдещето, което всеки миг се променя”, посветен на Елиас Канети – носител на Нобелова награда за литература, също е удостоена със сертификат. Той е издаден от Международното дружество „Елиас Канети” и Професионалната гимназия по икономика и управление, носеща неговото име, в Русе. 


През тази година Ивет Йотова участва и в юбилейното издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев” – Ботевград. Тя се състезава за специалната награда на името на местния поет, която се връчва само на един участник.