Стартира традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”. Тя е част от мерките, които “Пътна полиция” предвижда, за да се ограничат предпоставките за пътни злополуки с учениците. Досегашната статистика показва, че особено застрашени са първокласниците и децата до 14 години, когато отиват и се връщат от училище. Данните сочат, че основните причини за злополуките са внезапно и неправилно пресичане, както и несъобразената скорост на водачите.

По време на акцията, която започва на 11 септември и ще продължи до края на месеца, ще се осигури засилен полицейски контрол в училищните райони и най-вече в часовете, когато децата отиват и се връщат от училищата. Предвижда се още регулиране на движението на моторните превозни средства и пешеходците, за да се осигури безопасно пресичане на децата и техните придружители; патрулиране на полицейските служители, които ще извеждат от пътните платна децата, които пресичат неправилно и ще им обясняват правилата на движение.

Предвижда се през първия учебен ден да се осигури полицейско присъствие и контрол в районите на училищата. По време на празничното откриване на учебната година униформените ще запознаят накратко родителите и педагозите с рисковете, които крият пешеходните пътеки, кръстовищата, спирките на обществения транспорт, ще препоръчат и по-безопасни маршрути за отиване и връщане на децата от училище. В рамките на акцията и съвместно с представители на общината ще се извършат огледи на сигнализацията, маркировката, осветлението, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, обезопасеността на входовете на училищата.

През първия учебен срок се предвижда униформени да влязат в класните стаи на децата от началния курс и в рамките на 10-минутни беседи да разговарят за рисковете на пътя.

Като своеобразен призив за опазване на децата и тази година се запазва традицията на 15 септември водачите на МПС да шофират през целия ден с включени на къси светлини фарове.