На 7-ми септември 2018 г. се навършват 107 години от рождението на Тодор Живков – дългогодишен държавен глава на България. В 10.30 часа на паметника му в Правец ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя в негова памет. Да участва в честването е поканен Димитър Иванов – специалист по национална сигурност, философия и журналистика, кандидат на историческите науки, доктор на икономическите науки, професор, ръководител на магистърска програма ”Национална сигурност, духовност и лидерство” в УНИБИТ, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, създател на първия античен частен музей „Арети”, автор на повече от 20 монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в електронните и печатни медии, гл. редактор на в. „Земя”. 


Събитието ще има продължение в 11.30 часа в двора на родната къща и Музейния комплекс. Исторически музей Правец ще представи обновената постоянна изложба „България и светът” - колекция подаръци на Тодор Живков с акцент върху ценни експонати - оръжие и подаръци от страните в Азиатския континент. 


„Акцентираме  върху екзотични експонати от колекцията, представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и различна гледна точка. Подаръците са предназначени за държавния глава Тодор Живков от държавници и гости на България от Азия и от цял свят. Като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави (гербове, копия, макети на уникални исторически паметници и пр.), съобщи Татяна Борисова – директор на Исторически музей – Правец. -  Всеки гост на държавно ниво се стреми да покаже най-доброто от съответната държава, да представи най-добре националните черти и отделните култури. Поради това подарява най-доброто, това което символизира държавата, нацията, държавността, културната самобитност. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на държавност, традиция, памет, но и на изящество, красота и уникалност. Представяме  експонати като изящни произведения на изкуството, като реплики на древни културни и исторически паметници на отделните страни и народи, уникати, които могат да бъдат възприети от посетителите в целия им блясък и съвършенство. Чрез експозицията маркираме някои моменти от международните отношения на България и дипломатическата дейност с акцент на връзките  с Япония и Индия най-вече, с Китай, с Лаос, Камбоджа, Израел, Палестина, Монголия, Кувейт, Иран, Ирак и с други  азиатски държави", допълни г-жа Борисова.