Днес се навършват 107 години от рождението на Тодор Живков, управлявал България между 1956 и 1989 година.  Десетки граждани  и общинското ръководство на Правец се поклониха пред  паметника в родния му град.
 „Историята е капризна дама. Тя често забравя, често забавя, но в края на краищата винаги дава дължимото на своите герои. Особено на изтъкнати личности, на водачите и лидерите. И макар да са минали само 20 години от смъртта на Тодор Живков, историята е благосклонна към него.” Това заяви  професор Димитър Иванов – специалист по национална сигурност,  директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”.
„Все по-често когато мислим за Живков и неговото време, въпреки късата историческа дистанция, ние не мислим с лошо. При всички социологически проучвания през последните години Живков е  сочен  като един от най-успешните български държавници на съвременната българска държава през последите 140 години. Във всички случаи той е в петицата, а за половината българи Живков е водеща фигура” – заяви още Димитър Иванов в словото си пред паметника на бившия държавен глава.

Внучката на Тодор Живков – Евгения, която днес е един от най-известните български дизайнери,  също бе в Правец, за да отбележи годишнината му.