Около 15 хиляди души се събраха вчера, 8 септември 2018 година, край стената на язовир "Копринка" до Казанлък за 15-я пореден път на традиционен събор на приятелите на Русия в България  под мотото „Европа е по-силна с Русия“.


Организаторите са преброили 168 автобуса, 24 микробуса и над 1000 леки автомобила.
Тази година той е посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и  премина под наслов "Европа е по-силна с Русия", съобщи председателят на сдружението у нас Николай Малинов.
На събитието присъстваха и гости от братска Русия - Сергей Гаврилов от Комисията за духовно развитие и  култура в Руската Дума, Александър Фоменко от Съюза на писателите.
Приветствия се получиха от партриарха, от президента Радев, от губернатора на Крим и много други съратници на идеята.
Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обяви Малинов. 
Съборът край язовир "Копринка" е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България - НД "Русофили", която днес наброява над 35 хиляди организирани членове и  има 226 клуба в цялата страна.
Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили". Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов.
„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание", каза той.
„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината", се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на Копринка:
„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа".
Организатори на събора са Национално движение "Русофили", Координационният съвет "България - Русия" и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавната агенция по горите.
Инициативата принадлежи на българи, работили някога в Коми, които през 2003 г. са се събрали в околностите на София за първия събор, в който тогава се включват около 800 души.
През последните години проявата събира между 10 и 15 хиляди участници от цялата страна - хора, работили или учили в Русия, почитатели на руската култура, радетели за съхраняване на дружбата, традициите и паметта, които свързват двата народа, както и за развитие на сътрудничеството в перспектива.
За поредна година и на вчерашния събор имаше група от 30 човека от Етрополска община. По технически причини не се изкачихме до паметника на връх Шипка, но посетихме руската църква в гр. Шипка, от където е общата снимка за спомен.
Имаше и много други индивидуални и групови снимки на самия събор.
Програмата на събора започна с концерт на лауреатите на Петия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце". Преди официалното откриване бяха наградени победителите в Деветия Международен конкурс за детска рисунка “Обичам моята Родина“.
Официалната част на събора стартира с благословение на Патриарха на българската православна църква Неофит.
Художествената програма, с участието на български и руски артисти и състави, продължи до 17 ч. Специални гости бяха Мими Иванова и голяма група изпълнители от Коми.