Първият училищен звънец удари за над 2 600 ученици от община Ботевград. От тях 323-ма са първокласниците. 


Откриването на учебната година, разбира се, бе най-вълнуващо за най-малките ученици, техните родители и близки. Както всяка година, така и тази всяко основно училище в общината посрещна подобаващо своите първокласници.   


Тържествата в учебните заведения започнаха с издигане на българското знаме под звуците на химна на страната. Първите приветствия и пожелания към учениците бяха отправени от директорите на училищата. По повод откриването на учебната година бяха прочетени поздравителни адреси от държавни образователни институции. 


По традиция представители на ръководството и общинската администрация посетиха учебните заведения в Ботевград и селата. Кметът на града Иван Гавалюгов бе сред гостите на ОУ „Отец Паисий” във Врачеш. Той се обърна най-напред към първокласниците, като им пожела да овладеят знанията, уменията и способностите, които техните учители ще ми предадат. 


В изказването си той посочи, че не случайно е избрал да присъства на откриването на учебната година в село Врачеш и визира проблема с отлива на ученици от местното училище. „Искам да се обърна към учителите, към родителите, към цялата общественост на село Врачеш: Вярвам, надявам се, че с много любов, не случайно използвам тези думи, свързани с днешния християнски празник Вяра Надежда и Любов, ще успеем всички заедно не само да запазим училището в село Врачеш, а да му възвърнем онова водещо място в сферата на образованието в общината. С усилията на учителите, родителите, на Кметството, на Общината през следващата учебна година училището да се радва на поне 20% повече ученици. Надявам се, че тези малки дечица, които днес стоят пред мен – около 20 на брой, ще посрещнат в същия състав учебната година, когато трябва да постъпят в седми клас. Вярвам, че ОУ „Отец Паисий” е изключително добро като образователна институция, като училище с много добра материална база, с подготвени и обичащи своята професия учители, с отговорно ръководство”, каза в словото си Иван Гавалюгов.


След училището във Врачеш кметът посети и училището в село Трудовец.  


На днешния празник всички първокласници в Ботевград и селата получиха подарък от община Ботевград - книжка за първия учебен ден с лично послание от кмета Иван Гавалюгов.


Г-н Гавалюгов изпрати поздравителен адрес по повод началото на учебната година до всички училища и детски градини в общината, който гласи:


УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,


СКЪПИ УЧЕНИЦИ,


МИЛИ ДЕЦА,


За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод първия учебен ден и откриването на новата учебна 2018 – 2019 г. в община Ботевград! Днес е празник, който всички ние посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Дата, която бележи вълнуващо ново начало и продължава безценни традиции, съхранени през вековете.


УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,


Искрено Ви желая все така неуморно да следвате отговорната си мисия на просветители, която изисква много търпение, последователност и благородство! Вярвам, че за добрите си дела ще бъдете възнаградени от Вашите възпитаници с най-ценните награди – уважение и благодарност!


СКЪПИ УЧЕНИЦИ,


На Вас желая любознателност и всеотдайност към трупането на знания, а Вие родители, подкрепяйте и насърчавайте начинанията на децата си! 


МИЛИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ,


Днес Вашите очи са изпълнени с най-много светлина, а сърцата Ви – с най-силен трепет! Заедно поемате по дълъг път, водещ към знание и наука, приключения и откриване на нови хоризонти! Вие сте бъдещите откриватели на света!


Пожелавам на всички Вас ползотворна и успешна учебна година, здраве, сили и увереност, за да вървите напред!