В Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ постъпи информация за телефонни измами, извършвани с международни номера. Схемата за извършване на измамата представлява т.нар. „Wangiri fraud", при която чрез кратки/нулеви машинно генерирани обаждания към абонати се генерират нотификации за пропуснати обаждания, които целят да провокират обратни такива към международни номера. Често това са номера, предоставящи услуги с добавена стойност, което води до реализиране на нежелан международен трафик, съответно до начисляване на по-високи ценни за повикванията.


Във връзка с постъпилата информация КРС извърши проверки. Установи се, че към български абонати са били осъществени краткотрайни позвънявания от номера от Словения (+38643), Бенин (+229), Сиера Леоне (+232), Конго (+224), Албания (+355), Косово (+38643 и +38649), Науру (+674) и Екваториална Гвинея (+240). Позвъняванията са направени с цел осъществяване на обратно изходящо повикване или изпращане на кратко текстово съобщение от българския потребител към викащия номер.


Мобилните оператори са сезирани за проблема, като са предприети и съответните мерки за блокиране на посочените номерационни обхвати.


КРС призовава всички крайни потребители да бъдат предпазливи. Припомняме, че международният телефонен код на Република България е +359 и при получаване на повиквания от дестинация с друг код, потребителите следва да ги третират с повишено внимание. Повиквания или изпращане на съобщения към телефонни номера с различен от посочения префикс се таксуват като международни.


С цел ограничаване на неблагоприятните финансови последици, КРС съветва крайните потребители да не връщат обаждания или кратки текстови съобщения към номера от посочените номерационни обхвати или към номера, които са непознати или изглеждат съмнителни.