Магистратите от Специализирания наказателен съд освободиха трима от четиримата задържани служители на горското, обвинени в незаконен дърводобив.
Директорът на софийската дирекция по горите Милко Христов и директорът на горското в Своге са с мярка за неотклонение "домашен арест". Причината за по-леката мярка е заради влошено здраве.
Арестуваният надзирател Денис Георгиев е с 3000 лв. парична гаранция. Само един от групата остава в ареста.
Припомняме, на 18 септември от Специализираната прокуратура претърсиха служебни помещения в Регионална дирекция по горите - София и в Държавно горско стопанство - Своге. Имаше претърсвания в жилища в София и Своге, както и в база в село Батулия, община Своге.
Първоначалната информация бе, че групата е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал от 2014 г. до настоящия момент. Тогава имаше доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение.
Два дни по-късно - 20 септември според Спецсъда по делото няма доказателства, че в случая става дума за организирана престъпна група.
Решението не е окончателно и може да се обжалва.