Даринка Петков от Трудовец е отличена с първа награда в тазгодишното издание на Национален поетичен конкурс „Свищовски лозници”. Съгласно регламента, тя участва в надпреварата с едно непубликувано до този момент стихотворение – „Скрито добро”. То и донесе диплома, придружена с парична награда. 


Даринка Петкова е учител по български език и литература в ОУ „Любен Каравелов” – с. Трудовец. Тя е член на Литературен клуб „Стамен Панчев”. 


Резултатите от конкурса бяха обявени на 30 септември в Камерната зала на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” в Свищов. Ето и останалите лауреати в конкурса: Асан Хаджипехливанов от Плевен, второ място за стихотворението „Корсарят“; Пламен Коцев от  Разград, трето място за стихотворението „Жената от голямата река“.


Компетентното жури, което бе в състав, Ваньо Вълчев – председател, и членове Георги Драмбозов, Людмил Симеонов, Стефания Цанкова, Таня Ликова, тази година разгледа и обсъди общо 70 нови произведения, на 70 автора - участници в конкурса. Поради големия брой творби, журито взе решение да бъдат присъдени и две специални награди – на Христина Главанова  - Севлиево, за стихотворението „Щастливо завръщане“ и на Цветелина Минева от Велико Търново, за стихотворението „Свищовски лозници“.


Едно от най-значимите отличия, които всяка година връчват организаторите по време на „Свищовски лозници“, е наградата „Николай Искъров“. Тази година неин носител стана младата и многообещаваща поетеса Диана  Стойкова. Тя бе удостоена с отличието за стихотворението „Ще се научим ли някога“, съобщават от Община Свищов.


А ето и стихотворението на носителката на първа награда – Даринка Петкова: 


СКРИТО ДОБРО


Днес стори ли скрито добро,


без да разкажеш на всички?


Доброто остава добро,


когато видели са птичките!


На скитника даде ли хляб,


та с него и Бог да нахраниш?


На плачещ отне ли сълза?


На жаден водица наля ли?


Подаде ли топла ръка


на някой приятел забравен?


Откри ли към Вярата бряг?


Радост - искрица запали ли?


Дари ли утеха една?


Можа ли да вдъхнеш надежда?


Направи ли светъл деня


на бедна душа, безутешна...?


Скритото днешно добро,


ако сърцето ти радва,


при теб ще дойде само - 


твоята скрита награда!