Голямо количество канабис, тротилова пресовка и преработен газов пистолет са иззети при спецакция срещу наркоразпространението на територията на община Ботевград


Към настоящия момент са задържани общо 12 души; полицейските действия продължават


На 2 октомври на територията, обслужвана от РУ - Ботевград, от криминалисти на ОДМВР - София и РУ - Ботевград, съвместно със служители от сектор „Наркотици“ в ГДБОП, е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества.


Около 11 часа полицейските служители извършили проверка на частен адрес в Новачене, обитаван от криминално проявен ботевградчанин. В една от стаите те открили полиетиленов плик под формата на топка, съдържащ около 50 грама суха растителна маса - канабис. 24-годишният обитател бил задържан за срок до 24 часа, а криминалистите предприели проверка на домашния му адрес в Ботевград. Изпълнявайки служебните си задължения, на входа на къщата, полицейските служители били посрещнати с ножица в ръка от майката на младия мъж. В опит да осуети работата им тя ударила служител от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР - София по главата с домашния телефонен апарат и захапала по ръката негова колежка, която опитала да отнеме острия режещ предмет. Заради хулиганските си действия 46-годишната последвала сина си в ареста на РУ - Ботевград със заповед за задържане за срок до 24 часа. По двата случая са образувани досъдебни производства.


Независимо от възникналия инцидент, операцията продължила по план. В хода й, около 15:30 часа, полицаи и разследващи извършили проверка и във втори частен адрес в село Новачене. На втория етаж, обитаван от 23-годишна жена, адресно регистрирана в Скравена, е открит пластмасов кош за пране, пълен със стръкове свежа зелена тревиста маса, реагираща на канабис. Сред незаконните находки в къщата се добавили още тротилова пресовка без капсул детонатор и преработен газов пистолет. Още множество стръкове засадени канабисови растения в различен стадий на растеж били открити и в двора на имота. 23-годишната е задържана за срок до 24 часа. По случая също е образувано досъдебно производство.


В рамките на проведената операция са задържани общо седем души. В хода на продължаващите полицейски действия по документирането на цялостната престъпна дейност на двамата задържани в Новачене до настоящия момент са задържани още петима души. Действията по разследването продължават.