Във връзка със задържане на високите температури, липсата на валежи и възникналите пожари в земеделските земи и пасбищата на територията на цялата страна е настъпила непосредствена пожарна опасност от възникване и разпространение на пожарите в сухи треви, стърнища и в горите. Пожарната опасност се увеличава и от почистването на ниви, градини, ливади, пасища и други в близост до горския и полския фонд.
С цел недопускане на пожари ТП ”Държавно Горско стопанство” - Етрополе и Районна служба за “Пожарна безопасност и защита на населението” - Етрополе апелират да се спазват изискванията за пожарна безопасност и защита на населението при работа и мероприятия в близост до горския и полския фонд.


Уважаеми жители, гости, собственици на земеделски имоти, пастири, ловци, туристи, горски работници и ученици на Община Етрополе, необходимо е да знаете и да се спазват следните противопожарни изисквания:
- забранено е паленето на огън в горите извън обозначените и обезопасени за целта места;
- Абсолютно забранено  е паленето на стърнища;
- забранено е изгарянето на отпадъци от почистени пасища и други селскостопански терени в близост до горския фонд! Това може да предизвика горски пожар;
- Изключително голяма ще бъде вашата помощ, ако при забелязан от Вас горски или полски пожар уведомите незабавно Районна служба за “Пожарна безопасност и защита на населението” на Единен национален номер 112, градски телефон 0720/6-22-22 или ТП „Държавно Горско стопанство” - Етрополе на телефон 0720/6-23-50.


Посетители и любители на гората, пазете я от унищожителната ръка на огъня, защото горският пожар е истинско бедствие. За кратко време огъня превръща в пепелища хиляди декари дървесина и причинява екологична катастрофа.
Във връзка с нормативните изисквания и пожарната безопасност Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно Законовите и подзаконови нормативни актове в Република България! 


Източник РСПБЗН - Етрополе


Снимката е от интернет