С изцяло нов покрив е вече църквата „Св. Иван Рилски” в Гурково. Преди няколко дни приключиха довършителните работи по него. Предстои ремонт на падналата вътрешна мазилка, както и цялостна подмяна на дограмата.


Инициативата за ремонтът на църквата е на кмета на селото - Ангелина Григорова, отец Николай и ръководството на Община Ботевград. Още в средата на 2017 г. Григорова алармира общинските съветници за лошото състояние на обителта. Това стана, когато за резглеждане в местния парламент бе внесена за обсъждане информация за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на Гурково. "Сградата на църквата се нуждае от спешен ремонт. Покривът тече и част от тавана е паднал. Едната камбана е пукната. Храмът се отваря за празници и църковни обреди, но в това положение сградата е опасна при посещение от миряните“, се казваше в докладната записка. Проблемът бе взет под внимание и за решването му бяха предвидени средства - до 15 000 лева, в бюджета на общината за тази година.


Вложените материали в новия покрив – керемиди, мембрана, улуци и пирони, са платени от общината, а целия дървен материал е дарен от собственик на ботевградска фирма.