ОУ „Васил Левски” в село Новачене празнува днес 170 години от своето създаване. Юбилеят се отбелязва с откриване на нови кабинети в училището и тържествен концерт в читалището на селото.


По повод празника официално бе открит ресурсен кабинет. В учебното заведение има 11 деца със специални образователни потребности и с тях работи екип от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Ботевград. Два дни в седмицата в училището идват логопед, психолог и ресурсен учител. Благодарение на тях учениците постигат напредък в обучителния процес, каза пред наш репортер директорът на ОУ „В. Левски” Здравко Спасов. 


Другата придобивка за училището е кабинет с мултимедия и интерактивна дъска, предоставени от мобилен оператор. 


Юбилеят стана повод да бъде изработена паметна плоча на създателя на училищния музей – Краси Узунов. Тя също бе открита в днешния празничен ден. Поддръжката на музея се осъществява от сина на Краси Узунов – Момчил Узунов, който е начален учител в същото училище. 


ОУ „Васил Левски” в село Новачене е първото училище на територията на общината, в което е назначен образователен медиатор. Според директора този експеримент се оказва успешен. Едно от задълженията на медиатора е ежедневно да проверява кои деца отсъстват от учебните часове и да установява причините за това. Информацията отразява в бланки, които предоставя на директора.


Училищното ръководство и родителите поддържат добри взаимоотношения помежду си. „Често пъти родителите с готовност съдействат на учителите за разрешаване на възникнал проблем с техните деца. Може би защото и те са възпитаници на това училище”, добави г-н Спасов.   


В ОУ „Васил Левски” – с. Новачене  е изградена система за видеонаблюдение, монтирани са 16 камери.


За удобство на учителите е отредно място с необходимата техника за преснимане и разпечатване на разпределения и други документи.  


В момента в школото учат 105 ученици. За тяхното обучение се грижат 13 учители и 5 души непедагогически персонал. „Със задоволство мога да съобщя, че имаме правоспособни учители по всички предмети, с изключение на физика и музика. Доста от учителите са с опит. Държа много на квалификацията на колегите. Предната седмица осем от тях защитиха V ПКС, аз защитих четвърто, друга колежка – Илияна Димитрова, придоби III ПКС. Към момента само двама човека са без ПКС /професионално-квалификационна степен/”, съобщи директорът Здравко Спасов.   


От тази година в училището е въведено целодневното обучение, което обхваща половината от учениците. Те са разпределени в три  групи – две в начален етап и една в прогимназиален. 


Сериозен проблем си остава обаче материалната база.Сградата на училището се нуждае от въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Физкултурният салон не се използва, защото е в окаяно състояние. Ремонтиран е през 2006 год., но няма акт 16.


 


Извадка от историята на училището


Началото на ОУ „Васил Левски” – с. Новачене е поставено през 1848 г., когато неколцина будни жители на селото осъзнали необходимостта да има място, в което младите хора да се образоват. Започнали градеж на малка сграда между двете реки, близо до черквата. С доброволен труд и скромни подаяния, хората успели да построят малка, но удобна сграда за децата.


Пътят, по който поели даскалите и учениците в първото селско училище, не бил лек. Те били подлагани на постоянни гонения от турските власти. Въпреки това първият учител-свещеник Стоян и неговите помощници, били безкрайно отдадени на каузата да образоват поверените им деца. Те били убедени, че един ден свободни и необезпокоявани, ще могат да влязат в своя нов дом - селското школо.


Мечтата станала реалност с Освобождението. В селото започнали да се завръщат много хора, прогонени от турската власт. Принудени да живеят в близки и далечни европейски страни, те се образовали. Идвайки пак в родното село избрали да предадат своя опит и натрупани знания в селското училище. Въведена била най-добрата тогава класно-урочна система. Така трудът на възрожденските просветители бил продължен и доразвит.


В свободна България селото се разраснало. Появила се необходимост и училището да се разшири. Не минало без трудности. След 1878 г. страната ни участвала в редица конфликти, които оставят темата за образованието на втори план. С края на Втората световна война дошло време училището да се разшири. Били направени необходимите проекти и чертежи на нова модерна за онези години сграда, която да приюти големия наплив на малки ученици за знания.


Строежът се осъществил изцяло с доброволен труд, както и лични средства от жителите на Новачене, Боженица и Гурково. Хората от трите села били всекидневно отдадени на каузата за градежа на новото училище и през 1951 г., те постигнали целта. В училището постъпили на работа отлично подготвени учители и помощен персонал. Със своята любов към науката и знанието всички те допринесли много за ограмотяването на малките, копнеещи за знания ученици.


В периода от тогава до наши дни материално-техническата база непрекъснато се разширява. Това допринася учебният процес да стане по-привлекателен и нагледен за ученици и учители.  


В отделни години учениците достигат до 600. 


От 1935 година училището носи името на Апостола на българската свобода.