На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители.


Посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св.Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.


За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив.
През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.
От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
През 1945 година е забранен.
Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.


Честването в Етрополе започна в 10:00 ч. с Молебен за здраве в църковния храм "Св.Архангел Михаил".
В късния следобед от 17:30 часа са предвидени изпълнения на Духов оркестър -гр.Етрополе на Централния площад, а от 18.00 ч. - Празничен концерт големия салон на НЧ" Тодор Пеев-1871"гр.Етрополе, с участието на самодейни колективи при НЧ"Тодор Пеев-1871" гр.Етрополе, ОУ "Хр.Ботев" и СУ "Хр.Ясенов" в Етрополе.
Още един път, Честит празник!