ОбС не подкрепи докладната на общинското ръководство за предоставяне на безвъзмездно право на ползване върху бившия Дом за деца в Гурково и учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на дружество "ДиВен - 78", което заяви намерението си да кандидатства с проект по програмата за селските райони за преустройство на сградата в Дом за възрастни хора. Предложението получи 19 гласа. А за да бъде прието, “за“ трябваше да гласуват две трети от общия брой на местните депутати или 20 човека. Точно толкова присъстваха в заседателната зала в момента на разглеждането на докладната.  Тя обаче получи с един глас по-малко. Цанко Цанов обяви, че не участва в гласуването. Спасен Ценов попита колегата си дали единствената причина да присъства на сесията е само за да прочете една декларация. Отговор не последва. 


Преди началото на извънредното заседание Цанов прочете декларация във връзка с Деня на народните будители. Той съобщи, че тя е от името на групата на ГЕРБ в ОбС, на която в този момент бе единствен представител, тъй като другите двама отсъстваха.


Разискване по докладната за учредяване на съответните права на “ДиВен – 78“ имаше. Кметът Иван Гавалюгов се обърна към съветниците да гласуват според своето усещане за важността, значимостта и ползата за Община Ботевград, за жителите на село Гурково и за евентуалните бъдещи ползватели на социалната услуга, която ще се предоставя в този Дом за възрастните хора, включително и за жители на нашата община, които ще ползват безплатно тази услуга.


Йордан Йорданов предложи към проекта на решение, внесен от общината, да бъде направено допълнение – ако “ДиВен 78“ ЕООД успеят да реализират проекта, да платят на общината необходимата сума, около 6 000 лв., за отстъпеното право на строеж. 


Кметът Гавалюгов обясни, че възмездното право на строеж е предмет на оценка, която трябва да бъде възложена на лицензиран оценител. “Ако толкова държите и считате, че общината ще бъде ощетена, едва ли инвеститорите биха имали нещо против да дарят такава сума. Но не забравяйте, че правото, което им учредяваме, не е съвсем безвъзмездно. Защото те ще предоставят безплатна услуга на четирима местни жители“, допълни той. 


Съветникът Спасен Ценов заяви, че няма нужда от излишно убеждаване в необходимостта от инвестицията и  призова колегите си, които възнамеряват да гласуват против или въздържал се, да изложат своите аргументи. Такива обаче не постъпиха. 


Тихомир Найденов обясни, че отстъпеното право на строеж има цена, но тя на практика ще се обезсмисли, ако инвеститорите решат да закупят имота. “На практика нищо не им подаряваме, а им предоставяме възможност да кандидатстват по програмата за развитие на селските райони, без да инвестират първоначално в закупуване на имота. Малко е безсмислено да инвестираш в нещо, което няма как да реализираш“, каза той и добави: “Ако проектът им спечели, те ще си платят разрешението за строеж, ще направят една инвестиция, към която хората в Гурково са благонастроени, ще си плащат данъците към общината, ще открият нови работни места. По никакъв начин няма да бъдат ощетени интересите на общината“.“


Д-р Веселка Златева сподели, че нагласата на жителите на село Гурково е този проект да се реализира. След нейното изказване се пристъпи към гласуване на предложението.  


След обявяване на резултата от гласуването на най-важната докладна от дневния ред, броят на присъстващите съветниците се увеличи на 21. В залата влезе и зае своето място съветникът Николай Велков.