Най-възрастният жител на Община Ботевград е Драгана Златюва Димитрова от Скравена. Тя навършва днес 100 години. По този повод домът на баба Драгана е изпълнен с много гости, които й отправиха благопожелания, поднесоха й красиви букети и подаръци. 


Сред уважилите личния празник на дълголетницата бе секретарят на община Ботевград Стефка Граматикова. Тя прочете поздравителен адрес от кмета Иван Гавалюгов. 


„Малко са тези, които имат възможността да преминат през изпитанията на цял един век. Радостен съм, че имам възможността да изразя почитта си към човек с толкова богат жизнен опит. Желая на Вас и на Вашите близки здраве и спокойствие. Бъдете обградена с любов и уважение, съхранете бодростта и силата на духа си, за да можете да предавате мъдростта, натупана през годините, на подрастващите поколения и на обичаните от Вас хора”, се казва в поздравителния адрес. 


Баба Драгана получи подарък от общината – торта и три кубика дърва за огрев. Кметът на село Скравена – Методи Драганов, поднесе на рожденичката олекотен спален комплект. Имаше и специално подготвен музикален поздрав от детска градина „Детелина” в Скравена. Представители на пенсионерския клуб в селото също поздравиха Драгана Димитрова. Те изпяха за нея една шлагерна песен. Последваха още поздравления.   


С внимание и желание баба Драгана изслуша своите гости и им благодари, че са я уважили на днешния ден. „Дано всички Вие ми донесете здраве”, каза им тя.


Дълги години Драгана Димитрова е работила в ТКЗС-то в Скравена. Тя сподели, че е погребала пет човека, сред които са съпругът й и синът й. Има къща в кв. „Паланката” на селото, където живее през пролетта и лятото, а през другото време е в дома на дъщеря си в Скравена. Баба Драгана има една внучка, която работи в Испания, и двама правнуци – на 27 и на 32 години. 


На въпроса как може човек да се съхрани и да стигне до тези години, столетницата отговори: „Да е спокоен, да няма кавги в семейството, да има доброта...”. 


В непринудения разговор със своите гости, възрастната жена сподели, че най-много обича да яде печени чушки, подправени с бял лук.


И на 100 години баба Драгана е жизнена и разговорлива, приветлива, мила и духовита, не спира да шета вкъщи и в градината, споделят съседите й и си пожелават да са здрави и да стигнат нейните години.