Ростовски черен гълъб бе удостоен с приза „Гранд шампион” на изложението на гълъби в Ботевград. Красивата птица е собственост на Мартин Иванов от Етрополе. Негови гълъби заеха призови места и в класациите при различните породи. 


 25 участници представиха общо над 217 гълъба по време на двудневната изложба във фоайето на зала „Арена Ботевград”. Събитието бе организирано от „Български клуб на руския гълъб“ и Гълъбовъден клуб „Балкан“ – Ботевград. 


Птиците бяха оценявани по американския метод от четиричленна съдийска комисия с главен съдия Андрей Карле – руснак, който от години живее в Германия. При въпросния метод се използват три съдийски клетки. В първата се поставят мъжките, във втората – женските, а в третата съдията отделя птици по негова преценка. След оценяване на даден екземпляр, съдията или съдийската комисия, както бе в случая, обяснява защо птицата е получила даден сбор точки. Оценяването се извършва в присъствието на изложителите. В клетките се поставят най-високо оцените гълъби от всяка цветова гама и се избират трите най-добри от тях. При самото оценяване, освен цвят на оперението, на опашката, човка, нокти и т.н., се взема предвид и поведението на птицата в клетката.


На изложението на гълъби в Ботевград присъстваха гости от Германия, Турция, Оман, Обединени арабски емирства и други държави. 


До 14 часа днес изложбата бе на разположение на желаещите да я разгледат. 


Организаторите благодарят на своите домакини – ОП „Балкан”, за помощта и съдействието за осъществяване на проявата. Според тях Ботевград може да домакинства и международно изложение на гълъби.