Гурковчани категорично и безрезервно подкрепят предложението за превръщане на бившия Дом „Надежда” за деца, лишени от родителски грижи, в Дом за възрастни хора. Те настояват Общинският съвет да предостави възможност за реализация на частната инвестиция. За целта е направена подписка, която е внесена в общината и в местния парламент. Подписката гласи: 


Уважаеми господин Гавалюгов, 


Уважаеми дами и господа общински съветници, 


Ние – жителите на село Гурково, с положените от нас подписи, изразяваме пълната си подкрепа към предложеното инвестиционно намерение за преустройство на сградата на училището, построено от жителите на селото, в Дом за възрастни хора.


С подобряване и възобновяване на сградата ще се подбори и възобнови социалният, трудовият и битовият характер на нашия живот. 


В малко село, като нашето, не се случват големи неща всеки ден, но да се даде нов живот на тази символична сграда, е безценно и определящо за нас. 


Под този текст са положили подписите си 219 жители на селото от живеещите по настоящ и постоянен адрес там 317 човека. 


„Хората, които не можаха да се подпишат, защото не бяха в селото по време на събирането на подписите, ни търсят, за да подкрепят подписката. Но смятаме, че събраните подписи стигат, за да се съобрази Общинският съвет и с нашето мнение за инвестиционното предложение. Няма жител на селото, който да не иска това хубаво намерение да стане факт. В Гурково не се говори за друго освен за съществуващата възможност да се възроди тази сграда. Всички жители искаме това да се случи. Затова направихме подписката и настояваме Общинският съвет да я вземе предвид, като подкрепи предложението”, каза пред наш репортер Теодора Радулова, която е един от инициаторите на подписката. – Наясно сме, че общината не може да построи втори дом за възрастни хора и той да функционира със средства от държавата, тъй като вече има такъв в Ботевград.  Ето защо частната инициатива е единствената възможност да се вдъхне живот на бившия Дом за деца”, допълни тя. 


Теодора Радулова разказа, че представители на дружество „ДиВен”, проявило инвеститорски интерес към имота, са се срещнали с хора от селото. „Обясниха ни за какво става дума. На мен лично тези млади хора ми направиха добро впечатление. Изглеждат сериозни и надеждни”, сподели тя. 


Станка Иванова е другият инициатор за събиране на подписи. В продължение на 19 години тя е работила в Дом „Надежда” и я боли, че в момента сградата пустее и се руши. „Ако не бъде подкрепено предложението, какво ще се случи? Сградата ще последва съдбата на бившето училище в Радотина. Там вече в помещенията растат дървета и храсти. Не бива да допускаме това да се случи и със сградата на Дом „Надежда”, каза тя. 


„Не само в България, но и други европейски държави населението е застаряващо. Поради тази причина домовете за възрастни хора имат своето бъдеще”, каза пред наш репортер бившата кметица на село Гурково Иванка Ценева. Нейната приемничка – Ангелина Григорова, също е категорична, че Общинският съвет трябва да даде картбланш на инвестиционното намерение на частния инвеститор. А и това е очакването на всички жители на селото. 


Как ще изглежда бъдещият Дом за възрастни хора – всеки, който желае, може да вида на цветната скица, предоставена от „ДиВен” ЕООД на кметство Гурково.  


Да припомним, че на две заседания на ОбС не достигна по един глас,  за да бъде предоставено безвъзмездно право на ползване върху бившия Дом за деца в Гурково и учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на частното дружество, което заяви намерението си да кандидатства с проект по програмата за селските райони за преустройство на сградата в Дом за възрастни хора. Предложението получи 19 гласа „за”, но те не бяха достатъчни. За да бъде приет проектът на решение, бе необходимо квалифицирано мнозинство, т.е. минимум 20 съветници да гласуват „за”. При първото гласуване двама от ОББО се въздържаха, а при второто единственият присъстващ съветник от групата на ГЕРБ не участва в гласуването. И двата пъти не бяха изложени основателни аргументи срещу предложението на общинското ръководство.