На 17 – 18 ноември се проведе турнир по реч и дебати на английски език в ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца. Това бе първото състезание на Фондация БЕСТ за учебната 2018 – 2019 година. Участие взеха над 280 ученици от цялата страна. Те се състезаваха в дисциплините – дебати, публична реч, драматически дует, рецитиране на проза и поезия, като всичко е на английски език. От ПГПЧЕ „Алеко Константинов” участваха 17 ученици, които се състезаваха в някои от дисциплините в различни възрастови групи. 


Възпитаниците на езиковата гимназия представиха подобаващо своето училище. Някои от тях успяха да стигнат до полуфиналите и финалите.


Финалистите са: Мартина Тошева и Валери Маринова, които се представиха в дисциплината драматически дует при старша възраст.


В същата дисциплина се изявиха: Тихомир Цветанов и Димитър Иванов, отново в тази възрастова група.


А полуфиналисти станаха: Миладин Пеев, който участва в дисциплината "рецитиране на поезия" при старша възраст, и Мария Димитрова, която се представи също с поезия, но при младшата възраст.


Милена Йоткова и Стефани Петрова участваха в дисциплината "рецитиране на проза" при младша възраст.


Радина Саханджиева взе участие с авторска реч, отново при младшата.


Участниците получиха награди за всяка една от категориите, в които се представиха. Учителите Стоянка Димитрова, Мария Христова и англичанката Шона Рикетс бяха доволни от своите възпитаниците, за това че показаха отлична подготовка в надпреварата. 


Фондация "Български турнири по английска реч и дебати” предоставя на българските ученици възможност да бъдат част от общност, където да усъвършенстват уменията си с чуждия език, както и да постигнат личностно развитие. За този учебен срок това бе първият регионален турнир, а следващото състезание ще се проведе в Сливен на 1 и 2 декември.