Световният ден на философията се отбелязва на 22 ноември. По този повод в страната се проведоха поредица от семинари и конкурси, посветени на това събитие. Възпитаници от ПГПЧЕ „Алеко Константинов”, които изучават профил „Философия”, също се включаха в честването. Дни преди определената дата те призоваха всички ученици от гимназията да се включат в конкурс на тема „Страстта през призмата на философията”. Разделите, в които участниците имаха възможност да се изявят, бяха „поезия”, „проза” и „есе”.


По повод празникa официално бяха връчени награди на учениците, които се представиха отлично в надпреварата. 


Призови места получиха: Неда Георгиева - участва със стихотворение на тема „Истината”; Пола Димитрова, която взе участие с разказ на тема „Истината”; Борислав Ценов - за рисунка, на която бе изобразил древногръцки философи.


На събитието присъстваха г-н Мирослав Братоев – старши експерт по „Обществени науки и гражданско образование”, а също и учители от Община Ботевград, Правец и Етрополе.


Учениците от профил „Философия” смятат, че страстта, като обща човешка ценност, е водеща в житейската философия на всички възпитаници на езиковата гимназия.