Болницата в Ботевград вече има нов кувьоз. Това стана възможно благодарение на доброволци от инициативата „Капачки за бъдеще”. До момента здравното заведение разполагаше с един кувьоз от 1985 година. 


Дарението бе предоставено от Мартина Йорданова и Лазар Радков – инициатори на кампанията, и нашата съгражданка Галя Дикова – координатор на кампанията за Ботевград. 


Новият апарат дава възможност за проследяване и стабилизиране на основните жизнени показатели на по-рано родените деца, на децата с ниско тегло, както и на тези, които са родени по-трудно. 


„Опитваме се да направим всичко, което зависи от нас, недоносените деца да бъдат по-малко. За миналата година статистиката показва, че 8 на сто от родените в ботевградската болница са недоносени, а през тази може би ще бъдат 5 на сто”, каза д-р Георги Шуманов – началник на Акушеро-гинекологичното отделение в местната болница. 


Един кувьоз струва близо 7 000 лева. За осигуряването на средствата са нужни почти 20 тона пластмасови капачки. 


На въпроса как стана възможно този кувьоз да бъде предоставен на нашата болница, съоснователят на благотворителната кампания Мартина Йорданова сподели: „Дарението бе осъществено благодарение на многократното напомняне, многократното съдействие и многократната борба на една майка от Ботевград, която ежемесечно се бореше за своя град. Както знаете, всяко едно наше дарение, е стъпило на стабилни справки и друга информация, която събираме през различни канали. Ботевград получава този кувьоз и поради един друг факт – раждаемостта тук се повишава, а апаратурата е стара, неподходяща за малките бебета, които идват на бял свят и трябва да бъдат посрещнати по адекватен начин в стерилна обстановка. Въз основа на брой раждания, на брой недоносени и на описаната по справки апаратура ние преценихме, че тук е точното място. Освен това има и специалисти, които ще могат да работят с тази апаратура.".  


Кампанията „Капачки за бъдеще” е на една година и един месец. За това време, благодарение на проявата, са събрани и рециклирани над 69 тона пластмаса и са дарени три кувьоза. 


„За тази една година събрахме средства за шест кувьоза. Както вече казах, три дарихме, а другите три предстои да поръчаме и да предоставим на други болници, където липсва такава оборудване или то е морално остаряло и подлага на риск недоизносените бебенца”, сподели другият инициатор на кампанията – Лазар Радков.  


От името на общинското ръководство благодарност към организаторите на националната кампания и нейния координатор за Ботевград поднесе секретарят на общината Стефка Граматикова. 


В момента на дарението в Родилно отделение имаше три новородени. По 23-30 бебета се раждат всеки месец в ботевградската болница. Жените, които избират да родят тук, не са само местни жители, сред тях има и от други общини. Това съобщи управителят на МБАЛ Ботевград д-р Пламен Китанов.