Практическата част бе проиграна в района на община Правец


Под ръководството на директора на РДПБЗН – София комисар Георги Иванов  днес в района на Правец се проведе пожаро-тактическо учение. То бе организирано от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – София съвместно със сектор „Специализирани оперативни дейности” към Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.  В него взеха участие Община Правец, РДПБЗН-София, сектор СОД при СДПБЗН, ОДМВР-София, Центъра за спешна медицинска помощ в Правец, Български червен кръст – Софийска област, доброволци от доброволни формирования от общините Правец и Етрополе и други. 


„Това пожаро-тактическо учение е от съществено важност, тъй като всички ние трябва да бъдем подготвени за предизвикателствата на метеорологичните условия - да не допускаме тежки случаи, произшествия, жертви”, каза Николай Николов – зам.-областен управител на Софийска област преди началото на занятието.  Той подчерта значението на всички служби –  пожарна безопасност и защита на населението, която винаги е на първа линия, полиция, спешна помощ, БЧК и други, както и на доброволните формирования, които са в помощ на населението в кризисни ситуации. 


Сред присъстващите бе кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, който пожела на служителите от отделните служби "здраве, успех и кураж в бъдещите им действия, които дават увереност и спокойствие на гражданите, че винаги могат да разчитат на тяхната бърза и адекватна намеса в случай на нужда.  


Също така, на пресконференцията, предхождаща учението, бе зам.-кметът на община Правец Васил Симеонов.


Старши комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция "Оперативни дейности" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", им благодари за подкрепата.  


По време на учебната ситуация последователно бяха проиграни няколко основни събития. В рамките на непрекъснато нарастващата оперативна тренировка в района на община Правец се случва силно земетресение, след което възниква пожар, при който се получават сигнали за пострадали хора и компрометиране на язовирната стена на местния водоем.


Пожарните и спасителни екипи проиграха плановете за реакция при силен земен трус, участваха в симулацията по гасене на огнена стихия и с автомеханична стълба извършиха издирване, евакуиране и спасяване на хора от високите етажи на хотел. Следобед тренировката продължи с действия по издирване на хора във водна среда, тампониране на язовирната стена, както и симулация на оповестяване на застрашени хора, намиращи се в заливния район на водоема.


В рамките на всеки етап от учението се включиха и различни структури от Единната спасителна система.