От октомври МБАЛ - Ботевград получава с 50 000 лева повече от Здравната каса


Дълго време ботевградската болница бе неглижирана, увеличението на лимита й е в някаква степен възстановяване на справедливостта. Болница обслужва близо 50 хиляди души население, не само от община Ботевград, но и от съседните - това коментира управителят на здравното заведение д-р Пламен Китанов.


Увеличението е за дейността през октомври и се плаща през ноември. Ноемврийското ще бъде платено през декември.


Тъй като лимитите на болниците за следващата година ще се определят на годишна база, сегашното увеличение ще окаже влияние за бъдещите приходи на здравното заведение.


„Досега всеки месец болницата извършваше надлимитна дейност, която оставаше неплатена от касата. Става дума за около 50 хиляди лева. С увеличението обаче надлимитната дейност за октомври е само 5 хиляди лева - заяви д-р Китанов. -За момента средствата са толкова, колкото болницата реално може да изразходва" - допълни той.


Нещо повече, за първи път ще могат да се заделят средства за покриване на старите задължения. В момента те са около 700 - 800 000 лева. На месец болницата ще започне да погасява по 20 - 30 000 лева, коментира управителят на здравното заведение. 


Заради увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2019 г. ще бъдат увеличени и заплатите на работещите в болницата. 


В момента се извършва ремонт на една от операционните зали в хирургичния блок. Тя ще бъде оборудвана с нова хирургична маса и осветление. За целта общината отпусна 200 000 лева от собствения си бюджет. 


С изключение на хирургията, където тече ремонт, всички други отделения работят на 95% от капацитета си, съобщиха от здравното заведение.