За откриване на напълно обновената детска ясла „Здравец” бе избран днешния празничен ден – 141 години от освобождението на Ботевград от турско робство.  „За нес е двоен празник”, каза пред многобройните гости Лазарина Лазарова – директор на детското заведение. 


„Дълго очаквахме този ремонт. Той се осъществи благодарение на подкрепата на общинското ръководството. Детска ясла „Здравец” има дългогодишна история. Повече от 53 години тук се отглеждат най-малките деца на Ботевград. Откакто е построена,  това е първият мащабен ремонт на детското заведение”, каза още г-жа Лазарова. Тя съобщи, че ремонтът включва: смяна на покривната конструкция на централната сграда и на кухненския блок; смяна на ВиК инсталацията; смяна на елоктроинсталацията; смяна на подовата настилка; обособяване на ново перално помещение.


За превръщане на яслата в модерно детско заведение с всички удобства за малчуганите и персонала, са осигурени над 300 000 лв. По голяма част от средствата са от собствени приходи на Община Ботевград. Около 120 000 лева от общата сума бяха осигурени от общината по проект „Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. 


За нуждите на детска ясла „Здравец” бяха закупени 80 чисто нови легла с по един комплект спално бельо, 72 гардеробчета, нов кухненски стерилизатор. Навсякъде в детската градина са монтирани нови осветителни тела с LED крушки. Средствата за обзавеждането и оборудването също бяха отпуснати от Община Ботевград.


Директорът на детска ясла „Здравец” благодари и на фирмите ИМИ и Булсан за направените дарения. Първата е дарила хладилник-фризер и парна станция, а втората – четири мивки. Най-новата придобивка на детската ясла е печка – конвектомат, съобщи Лазарина Лазарова. 


Думата бе предоставена на кмета Иван Гавалюгов. От своя страна той благодари на ръководството е целия персонал на детската ясла за всеотдайността и грижите към децата. Градоначалникът им пожела още дълги години да помагат за отглеждането на децата на Ботевград. Иван Гавалюгов отправи благодарност и към дарителите на детската ясла. „Надявам се, че този пример ще бъде последват и от други местни фирми. Тези две фирми са откликвали винаги и са помагали на Община Ботевград. Вярвам, че дарителството ще се развие в нашата община и ще помогне да осигурим едни много по-добри условия на детските заведения и изобщо на жителите на общината. 


Разбира се, благодарности бяха отправени и към фирмата-изпълнител на ремонтните дейности – „БМ-Груп-Инженеринг ЕООД” – София, както и към нейния ръководител – Милена Георгиева. „Вярвам, че освен полезен ремонтът е и качествен, и няма да се налага във времето да правим ремонт на ремонта. С този ремонт успяхме да обновим едно много важно детско заведение и да предоставим съвременни условия за отглеждане и възпитание на нашите деца”, каза още кметът на Ботевград. 


Иван Гавалюгов и Лазарина Лазарова прерязаха лентата на обновената детска градина. Празникът продължи с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. Децата от детска градина „Синчец”, които са и бивши възпитаници на детската ясла, и техните учители бяха подготвили художествено-музикална програма, която бе посветена и на празника на Ботевград. 


Сред гостите в детската градина бяха Валентина Генкова - представител на град Саранаск /Мордовия/, общински съветници, директори на детски градини, учители, представители на фирмите-дарители и други.


Откриването на обновената детска ясла бе предхождано от издигане на знамената в центъра на Ботевград, с което започна тържествената програма по повод празника на града.