Четиридесет минутният филм е сред заглавията на една от най-популярните рубрики за документално кино на БНТ. „Битките за Европа” е продуцирана от Файв Стар Медиа Груп. „Арабаконак: Битката на Героя и Предателя“ ще бъде излъчен от 14:20 по сателитния канал на националната телевизия. Както е известно, БНТ Свят е единствената българска телевизия, обслужвана от два сателита, което означава, че тя може да бъде гледана в реално време от всички части на земното полукълбо. Рубриката се озвучава на английски език от американския актьор Джонас Толкингтън. Така тя е достъпна за почти всички зрители по света. Доказано „Битките за Европа”, както и другата рубрика на продуцентската къща „Световните градове на България”, имат милионна чуждоземна публика.


В „Битката на Героя и Предателя“ е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. Той е сравним единствено със зимните подвизи на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци. Това довежда до погрома на османската Орханийска армия. Екипът на филма засне всички ключови за битката места при сходен климат. Зрителите и през телевизорите си ще могат да усетят нечовешките студове, при които руското командване решава да поведе щурма за Арабаконак. 


Оръдията са разглобени и пренасяни на ръце. Войниците нощуват на открито на минус 15 градуса. Но местното население - жителите на днешния Ботевград, тогава Орхание, на Етрополе и други градове и села оказват неоценима помощ на настъпващата руска армия. Българите дават подробна информация на руското командване, както за възможностите за преминаване през проходите, така и за движението на турските части. Замръзналите и ранени руски войници са подслонявани в български къщи. Руските войски набързо рагромяват противника при Саранци, а турските войски на Арабаконак разбират, че са заобиколени и без ново сражение напускат позицията. Западният отряд неумолимо напредва...


„Битките за Европа“ е поредица, посветена на най-знаковите сражения, провеждали се през вековете на територията на днешна България – Никопол, Сливница, Плевен, Арабаконак... До края на годината ще бъде произведен и „Клокочеща вода” – за Битката край Клокотница между цар Иван Асен и 


деспота Теодор Комнин през13-и век.


Поредицата „Битките за Европа” показва големите стратези и великите военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници, както и страданията на хиляди мирни граждани. В „Битките зе Европа” на зрителите се представят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави. 


Режисьор на „Арабаконак – Битката на Героя и Предателя” е Степан Поляков /”Царството на Светлината”, „Майсторите, които върнаха времето назад”/, сценарист Александър Перпелиев /”Градът на Живата магия”, „София – историята на Европа”/, главен оператор Момчил Александров /”Перник – внезапна спирка”, „Няма, няма да работя”/, композитор Валери Пастармаджиев /”Капитаните печелят срещу генералите”/, режисьор по монтажа Цветелина Василева /”Вълни по равнината”/, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева.


Първи ботевградчани успяха да видят филма. Събитието бе по случай 140 години от освобождението на града още на 29 ноември 2017 г. в кино „Форум” на няколко безплатни прожекции, осигурени от Община Ботевград. 


Според договора на Файв Стар Медиа Груп с БНТ филмът ще бъде многократно излъчван по обществената медия през следващите две години.