Преди по-малко от месец албумът Al Este Del Cante на един от най-добрите испански изпълнители – Арканхел, съвместно със състава на Нови български гласове "Еструна" спечели статуетката за най-добър фламенко албум на провелите се в Лас Вегас 19-и поред награди "Латино Грами". Този успех бе повод за гордост не само за изпълнителите и за страната ни, но и за българите по света. 


Албумът, който се издава от Universal Music Spain S.L.U., съчетава фламенко и български фолклор, както и оригинални композиции на изпълнителите. Вокалните аранжименти са на диригента на хора Георги Петков. 


Записите са правени на живо през август 2017 г. на концертите на Aрканхел с "Еструна" в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания.


Успехът на албума бе широко отразен в българските и чужди медии. 


Може би малко ботевградчани знаят, че част от състава на хор Нови български гласове „Еструна” е нашата млада съгражданка Румяна Колева, която помним от трио „Севера”, създадено от един изключително скромен човек, но голям професионалист в своята област - Стоян Димитров. Той е възпитаник на Националната музикална академия в София. Днес Стоян Димитров продължава да работи като музикален педагог, но в Австрия. Именно той помага на Руми да открие и развие своя певчески потенциал. 


Младото момиче не разчита само на таланта си, а отговорно, последователно и упорито следва напътствията на своя учител. Само за една година тя придобива сериозни познания по солфеж. Те и помагат, след като завършва седми клас в ОУ „Васил Левски” в Ботевград, да се представи отлично на приемните изпити в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Там изучава специалността „Народно пеене” при вокалния педагог Нелка Петкова. 


„Най-вероятно дъщеря ни е наследила певческия талант от баба ми и от свекърва ми. Тя беше в детската градина „Синчец”, когато нейната учителка по музика – Ирина Радкова, ни съобщи, че детето ни има талант”, сподели майката на Руми – Таня Колева. Тя разказа, че нейната дъщеря за първи път се изявява на сцена, когато е на две години и десет месеца. „Тогава я заведох на конкурс за най-красива лазарка и тя спечели първо място в своята възрастова група. Всичко започна оттук. Хубав спомен ни е останал от нейното представяне в телевизионното предаване „Кой е по-по-най". Руми спечели първото място със стихотворението „Хаджи Димитър”, което изпълни без грешка, a бе само на четири години. С трио „Севера” също имат награди. Спечелиха националния конкурс за фолклорни таланти „Пиленце пее”. Без тяхно участие не минаваше празник в общината”, сподели още Таня Колева. 


Как Руми става част от проекта „Еструна”? Тя е избрана от доц. Георги Петков – диригент на хора. Решаваща роля за този избор има не само талантът на нашата млада съгражданка, но и нейното добро възпитание, чувството й за отговорност, както и нейната увереност, че може да се справи с такова предизвикателство.  И тя го доказва, като не пропуска нито една репетиция, а те са ежедневни, за кратко време научава наизуст всички текстове на песните за албума, които са на испански език. Знанията й по солфеж също и помагат да се представи на високо ниво. Румяна Колева е най-малката изпълнителка в хор „Еструна”. Тя е на 19 години. 


В момента Руми работи в Холандия. Нейната цел да е усъвършенства своя английски и да научи холандски език. Мечтата й е през следващата година да бъде приета в университета в Тилбург, където да продължи своето образование, разбира се, свързано с музиката. Да й пожелаем успех на приемните изпити през 2019-та!   


https://www.youtube.com/watch?v=Vj0z4MOQ4NE